נגישות

הריון חוץ רחמי

מטופלת יקרה,

לפניך חוברת מידע על הריון מחוץ לרחם. אנחנו לשירותך בכל שאלה, הבהרה או הערה – אל תהססי לפנות אלינו.

צוות המחלקה מאחל לך החלמה מהירה

מהו הריון מחוץ לרחם?

הריון חוץ רחמי הינו השרשה של העובר והשליה במקום אחר מחוץ לחלל הרחם. המיקום השכיח ביותר להשרשת הריון חוץ רחמי הוא בחצוצרה (97%). בשכיחות נמוכה יותר תיתכן השרשה בשחלות, בצוואר הרחם או בחלל הבטן. הריון מחוץ לרחם איננו תקין, שכן הוא עלול לגרום לקרע של החצוצרה או השחלה ולדימום שעלול לסכן את חיי האישה. לכן, יש צורך להפסיקו.

מהם הגורמים להריון מחוץ לרחם?

הגורם העיקרי להתפתחות הריון חוץ רחמי קשור להאטה או הפרעה בתנועת הביצית המופרית לכיוון חלל הרחם. גורמים שכיחים נוספים כוללים:

חסימת חצוצרות בעקבות דלקת או סיבות אחרות

ניתוחים באגן שגרמו לפגיעה בחצוצרה

טיפולים הורמונאליים המשנים את תנועתיות החצוצרה כמו: טיפולי הפרייה חוץ גופית (IVF)

בעיה מולדת במבנה החצוצרה

מהם סימני הריון חוץ רחמי?

ההסתמנות הקלינית של הריון חוץ רחמי מתאפיינת ב:

איחור בווסת.

דמם נרתיקי.

כאבים בבטן תחתונה.

תופעות הריון רגילות (לדוגמא: רגישות בשדים, בחילות).

כאבים בכתפיים.

תחושת עילפון.

במידה וההריון החוץ רחמי התגלה לאחר היווצרות קרע בחצוצרה, הסימנים יהיו עזים יותר- כאבי בטן חזקים, רגישות עזה בבטן תחתונה, דימום משמעותי ועילפון.

כיצד מאבחנים הריון חוץ רחמי?

האבחון נעשה באמצעות הבדיקות הבאות:

בדיקת דם להריון – רמת הורמון ההריון (βHCG ) נמוכה משמעותית מהערכים הצפויים בהתאם לשבוע ההריון, או עליה בלתי תקינה של ערכי הורמון ההריון.

בדיקת על קול (אולטרא סאונד) - שיכולה להדגים במקרים רבים את ההריון החוץ רחמי ואת מיקומו.

כיצד מטפלים בהריון חוץ רחמי?

קיימות 3 אפשרויות טיפוליות. סוג הטיפול תלוי במצבה של האישה ובמהלך התפתחות ההריון.

טיפול כירורגי:

טיפול זה מתבצע לרוב בגישה לפרוסקופית, בה אין צורך בפתיחת הבטן. הניתוח מבוצע בהרדמה כללית. בניתוח מבצע המנתח 3 חתכים קטנים בדופן הבטן (קרוב לטבור) ודרכם מוחדרים מכשירי הניתוח. בניתוח עצמו ניתן לפתוח את החצוצרה ולהסיר את ההריון (Salpingostomy) או כאשר הנזק לחצוצרה הינו משמעותי מבצעים כריתת חצוצרה (Salpinectomy).במקרים נדירים כאשר האישה במצב של שוק בשל איבוד דם חריף מבצעים ניתוח בטן דחוף (Laparotomy ) לעצירת הדמם ולהצלת חיי האישה.

סיבוכי הטיפול הכירורגי:

סיבוכים הקשורים להרדמה כללית

חום לאחר ניתוח

דימום

שארית הריון בחצוצרה המתבטאים בערכי הורמון ההריון (βHCG)שאינם יורדים כראוי.

בדרך כלל, ניתן לזהות את הסיבוכים מוקדם ובהתאם לתת טיפול מהיר ויעיל.

טיפול תרופתי:

בדרך כלל ניתן כאשר מצב האישה יציב והסימנים הקליניים מזעריים וקלים, רמת βHCG נמוכה ולא הודגם דופק עוברי בבדיקת על קול (אולטרא סאונד). הטיפול הוא בתרופה מטוטרקסאט (Methotrexate). התרופה מפרקת תאים עובריים שעוברים שגשוג מהיר. התרופה ניתנת במסגרת של אשפוז במחלקה במשך יום עד 3 ימים.

דרך מתן התרופה: התרופה ניתנת בזריקה לשריר העכוז. מינון התרופה נקבע לפי שטח גוף ולכן האחות תשקול ותמדוד את גובה המטופלת לפני מתן התרופה. יש מקרים שהזריקה ניתנת כמנה חד פעמית ויש מקרים שתינתן מנה נוספת, לפי החלטת הרופא. לעתים נדירות, במקרה של הריון צווארי או תוך בטני – תהיה העדפה למתן רב פעמי של 4 זריקות במשך שבוע, באשפוז.

מעקב לאחר שחרור מהמחלקה: לאחר השחרור מהמחלקה המשך המעקב יתקיים במרפאת חוץ של ביה"ח או בקופ"ח. המעקב יכלול – רמת βHCG בדם. לאחר 4 ימים יש עליה של רמת ה - βHCG והשאיפה היא שלאחר בדיקה זו תהיה ירידה הדרגתית עד לרמה 0 בבדיקות שבועיות.

תופעות הלוואי של התרופה: תופעות הלוואי הן נדירות וכוללות: כאבי בטן, דימום נרתיקי. במידה ומופיעים כאבים חזקים, חולשה או סחרחורת יש לחזור לאשפוז.

טיפול שמרני:

טיפול שמרני הכולל השגחה של מספר ימים במסגרת אשפוז ללא טיפול (ולאחר מכן, מעקב במרפאת חוץ או בקופ"ח), יוכל להתבצע כאשר צפוי שההריון יסתיים מעצמו בדומה לתהליך של הפלה טבעית:

רמת ה - βHCG בירידה.

יציבות המודינמית.

היעדר כאבים ודימום משמעותיים.

ממצא חצוצרתי קטן.

כמות הנוזל באגן נמוכה.

המעקב כולל: רמת βHCG כל 48 שעות, ספירת דם, בדיקת על קול (אולטרא סאונד).

לעתים, המטופלת מתבקשת להיות בצום מספר שעות למקרה שתתקבל החלטה רפואית לנתח אותה.

חשוב לדעת!

הטיפול השמרני לרוב אינו כרוך בסיבוכים. עם זאת, יש לזכור שלעיתים נדירות ההיריון יכול עדין לפרוץ את דופן החצוצרה ולגרום לדימום בבטן. לכן, בכל מקרה בו מופיעים כאבי בטן שמתגברים, דימום נרתיקי רב ותחושת חולשה ועילפון - יש לחזור מייד לאשפוז בבית החולים.

חשוב לדעת! מטופלת שסוג דמה הוא RH שלילי, צריכה לקבל זריקת חיסון אנטי די (Anti-D)

האם הריון מחוץ לרחם יכול לחזור בעתיד?

 כן.

הסיכון לכך גדל אם האישה כבר חוותה הריון חוץ רחמי בעבר. לכן, חשוב מאוד להקדים ולבצע בדיקת הריון ובדיקת על-קול (S.U ,(כבר באיחור של שבוע בווסת). זאת, על מנת לאבחנו מוקדם, בטרם יפרוץ.

הדסה מרכז רפואי עולמי בשבילכם.

נשמח לענות לכל שאלה ופנייה - כי בשבילך אנחנו כאן. צוות מחלקת נשים עין כרם: 6776446 - 02

המידע המופיע בפרסום זה נועד להשכלה בלבד, ואינו מהווה חוות דעת רפואית ובכל מקרה, אינו תחליף לייעוץ מקצועי רפואי. כל הזכויות שמורות להדסה © אין לצלם, להעתיק ולעשות כל שימוש מסחרי מבלי לקבל אישור בכתב מאת הדסה. החוברת מנוסחת בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד אך היא מיועדת לנשים וגברים כאחד.