נגישות

מחלות חורף אצל תינוקות וילדים

עונת החורף מאתגרת במיוחד עבור הורים לילדים צעירים, שכן עונה זו מאופיינת במגוון מחלות (ויראליות ברובן). למחלות השונות הנוטות להתפרץ בעונה זו ניתן השם הגנרי "מחלות חורף". בכתבה שלפניך נסקור את מחלות החורף הנפוצות ודרכים למניעת הדבקה. כהורים לילדים ופעוטות, עונת החורף מהווה איום על שלוות הנפש שלנו. חורף הוא בדרך כלל שם נרדף לטלפונים בהולים מהגן באמצע היום, לאבדן ימי עבודה, לחוסר שעות שינה ובעיקר, לדאגה וחרדה לשלום ילדינו. ילדים באופן טבעי משתייכים לקבוצת האוכלוסייה שנמצאת בסיכון גבוה להדבקות בשלל הווירוסים: הצטננות, דלקת אוזניים, דלקת עיניים, שפעת ועוד.

נתחיל בחדשות הטובות, יש כמה דברים שנוכל לעשות על מנת להימנע או לפחות להפחית את שכיחות וחומרת מחלות החורף. מאחר וידוע שמחלות החורף לא נגרמות רק בשל תנאי מזג האוויר הקרים וכי שהייה במקומות ללא פתחי אוורור פעילים מהווה גורם עיקרי להדבקות, נוכל באמצעות מס' פעולות פשוטות למנוע הדבקות ולהקל על חומרת הסימפטומים.

אז מה כדאי לעשות?

קחו אוויר - אוורור החללים בו שוהה הילד יסייע במניעת הדבקה. וודאו שגם גן הילדים פעוטון מאוורר באופן קבוע.

שימו מים - הקפידו על שטיפת ידיים תכופה ולמדו את הילדים לשטוף ידיים במים זורמים במשך במשך חצי דקה. שמירה על היגיינה מסייעת בהפחתת אפשרות ההדבקות.

סביבה טובה - למדו את הילד ונהגו כך בעצמכם, בעת השיעול לכסות את הפה באמצעות המרפק ולא לעבר ילדים או אנשים אחרים בסביבתם.

איזה חום - ההנחיה הרפואית בעניין חום אצל תינוקות ואצל ילדים היא רק בחלוף 24 שעות לפחות ללא חום ניתן יהיה לשקול את שליחת הילד לגן. וודאו מול הגננת הגורם המטפל בילד כי נאכפת מדיניות אי קבלת ילדים חולים לגן.

תזונה נכונה - חזקו את מערכות הגוף על מנת שיוכלו להתמודד עם אתגרי החורף באמצעות תזונה בריאה ומגוונת. הקפידו על שתייה מספקת של מים, שילוב מוגבר של ויטמין C בתפריט, מרק עוף בבישול ארוך עם מרכיבים טריים יתרמו אף הם לחיזוק מערכת החיסון.

חיסון - חיסון נגד שפעת מומלץ ע"י מרבית רופאי הילדים. החיסון ניתן לתינוקות החל מגיל חצי שנה, כאשר תינוקות וילדים צעירים מקבלים את החיסון בשתי מנות נפרדות. אז אחרי שעשינו כל שניתן על מנת להימנע או לפחות לצמצם את האפשרות למחלות חורף ובכל זאת לא הצלחנו לחמוק והילד

חלה, איך נדע לאבחן? מתי ללכת לרופא? מה התסמינים?

בואו נעשה סדר בשלל מחלות החורף:

מחלות החורף מתאפיינות לרוב בעליית חום אצל ילדים, חולשה כללית, נזלת, ליחה ושיעול. השונה בין מחלות החורף השונות נעוץ בעיקר ברמת חומרת המחלה ובדרכי הטיפול המומלצות.

הצטננות: מחלת החורף הנפוצה והשכיחה ביותר. מראה אינספור אפים קטנים ונוזלים מאפיין כל גן ילדים בתקופה הזו. לעתים הורים נוטים לחשוב כי ילדיהם חלו בשפעת כאשר הם סובלים מהצטננות. *הצטננות היא מחלת חורף קלה יותר משפעת ומתאפיינת בריבוי ליחה ונוזלים באזור האף והפה. שלא כמו בשפעת תסמיני המחלה מופיעים בהדרגה ואינם כוללים כאבי שרירים. הצטננות עשויה להתבטא בנזלת מוגברת, שיעול ואף עליית חום אצל תינוקות בעיקר.

שפעת: מחלה השפעת הנה מחלה ויראלית (נגיפית). המחלה מתאפיינת בכאבי שרירים, עליית חום ממושך אצל ילדים, נזלת, שיעול, חולשה ובמקרים מסוימים אף לכאבי ראש. תסמיני המחלה יופיעו בדרך כלל בבת אחת. חשוב להיוועץ מרופא ולטפל בהתאם מאחר והזנחת הטיפול בשפעת עשויה להוביל לכדי סיבוכים במחלה עד לדלקת ריאות.

ברונכיטיס: מחלת הברונכיטיס הנה מחלת חורף נוספת הדורשת אבחון וטיפול רפואי כאשר תסמיניה העיקריים הם שיעול ממושך, אף סתום וקשיי נשימה המלווים ב"צפצופים".

ברונכיוליטיס: מחלת הברונכיוליטיס אשר מקורה לרוב בווירוס הנקרא RSV, מופיעה לרוב בתסמינים קלים ועלייה בחום בימים הראשונים של המחלה. עוד מתסמיני המחלה הם שיעול שעשוי להימשך כשבועיים ונזלת שעשויה להימשך שבוע. קיימת חשיבות גם במחלה זו לאבחון, מעקב וטיפול רפואי מאחר ותסמינים חמורים יותר עשויים להתפתח עד לכדי מצוקה נשימתית. המחלה נפוצה בקרב תינוקות ופעוטות מתחת לגיל שנתיים. חומרת המחלה עשויה להיות גבוהה יותר כאשר החולים הם תינוקות מתחת לגיל שישה חודשים.

דלקת ריאות: דלקת ריאות נגרמת בדרך כלל כתוצאה מהסתבכות של מחלת השפעת. תסמיני דלקת הריאות הם עליית חום הגוף, כאבים באזור החזה, שיעול טורדני ואף ירידה בתאבון. קיימת אבחנה בין שתי סוגים של דלקת ריאות כאשר ההבדל ביניהן הוא הגורם למחלה. לאחת הגורם הוא נגיפי (שמקורה בוירוס) והאחרת שהגורם לה הוא חיידקי. קיימת חשיבות גבוהה לאבחון, טיפול ומעקב רפואי במקרה של דלקת ריאות.

דלקת אוזניים: דלקת אוזניים היא מחלת חורף שכיחה ביותר בקרב תינוקות וילדים. חשוב לאבחן ולטפל במחלה. על כן יש להבחין בתסמינים: כאבים חזקים באזניים שילוו במגע התינוק באוזן, התפתחות של חום גבוה. פעמים רבות דלקת אוזניים מתפתחת כחלק ממחלה זיהומית אחרת הכוללת תופעת בחלל הפה, הגרון והאף. קיימת חשיבות גבוהה לטיפול רפואי במקרה של דלקת אוזניים מאחר ודלקת אוזניים שאינה מטופלת עשויה להביא לכדי פגיעה בעצבי השמיעה בקרב תינוקות וילדים.

הילד שלך סובל מאחת או יותר מתסמיני החורף? אז מה עושים? מתי חובה לפנות לרופא?                                                           

יש לפנות מיד לרופא עם כל עליית חום אצל תינוקות צעירים ופעוטות. כאשר חלה עליית חום אצל ילדים גדולים עליך לפעול בהתאם לתסמינים, למצבו הכללי, תגובותיו והתלונות שהוא משמיע ביחס למחלה. זהירות יתר מומלצת בנוגע למחלות ילדים, לכן בכל מקרה כדאי לפגוש רופא, שיתייחס לתסמינים, יבדוק את המערכות השונות, יאבחן ויציע טיפול הולם שיחסוך לך ולילדך סבל מיותר והחמרה אפשרית.

מהם הטיפולים האפשריים למחלות חורף ועל מה עליך להקפיד?

הטיפולים המוצעים למחלות חורף מגוונים וכוללים תרופות ותכשירים במרשם, תרופות ותכשירים ללא מרשם ואף טיפולים אלטרנטיביים. הטיפול התרופתי הנפוץ ביותר במחלות חורף הוא טיפול תרופתי להורדת חום ממושך אצל ילדים. קיימים כיום מגוון תכשירים, יש להיוועץ ברופא ולהשתמש בהתאם להוראות. חשוב לבחור את התרופה או התכשיר בהתאם לגיל הילד. במקרים של מחלה שמקורה בחיידק, יספק הרופא המטפל מרשם לאנטיביוטיקה. קיימים בשוק מגוון תכשירים המסייעים בהפחתת כמות וצמיגיות הליחה, היוועצו ברופא להתאמת תרופה מתאימה להקלה על התינוק. קיימים כיום אינספור תכשירים למניעה והקלה בתסמיני מחלות החורף שאינם דורשים מרשם רופא, הצטיידו בהם כ"עזרה ראשונה" לחורף: תרסיס מי מלח, תמצית שמן איקליפטוס, מכשירי אדים, מגבונים ייעודיים לצינון ועוד. הפנייה לטיפולים אלטרנטיביים הופכת נפוצה יותר ויותר, בין הטיפולים המוצעים למחלות חורף בולט במיוחד הטיפול ההומאופתי המתאים לתינוקות הסובלים מדלקות אוזניים חוזרות ונשנות.

** אין ההמלצות בכתבה מהוות תחליף לבדיקת רופא

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:

הנרייטה - מועדון יולדות כאן בשבילכן