נגישות

הלידה עברה, הגענו הביתה עם הפצפון, עושים סיבוב בדירה להכיר לו את הבית החדש שלו. נכנסים לחדר. מדליקים מוסיקה נעימה.בנתיים אמא שלי סיימה לבשל וכל הבית מריח ריח תבשילים של אמא. ואני תוהה מה הוא באמת , אבל באמת מרגיש,רואה, מריח ושומע?

היכולת של תאי המוח להתארגן ולהתפתח כדי לייצג מידע חדש, גדולה במיוחד בשנתיים הראשונות לחיים. לאחר מכן היא פוחתת במידה ניכרת. גירוי התפתחות המוח מגיע מהחושים בעקבות קלט גירויים מהסביבה, וכאן אנו ההורים נכנסים לתמונה. ככל שנציג גירויים רבים יותר לחושי התינוק, כך נאפשר לו לפתח את מוחו ולהכין את עצמו לחיים.

חוש הראייה:

פעם אמרו שתינוקות נולדים ללא היכולת לראות בסמוך ללידה. עובדה זו אינה נכונה, והיום אנחנו יודעים שאמנם מערכת הראייה היא אחת האחרונות שמשלימה התפתחותה מבחינת הרצף הכרונולוגי.

העיניים מתפתחות בשלבים המאוחרים של ההתפתחות העוברית, עד השבוע ה-33 של ההריון. אצל תינוקות שנולדו בטרם עת ניתן לראות שכשמלאו 24 שבועות הריון העפעפיים עדיין דבוקים זה לזה וכלי הדם נסוגים מהעדשה (כחלק מהבשלתה. אצל תינוק שנולד במועד אין כלי דם בעדשה) בשבוע ה-27. כלי הדם בהיקף הרשתית מתפתחים עד שבוע 34. פגים שנולדים טרם זמנם מוּעדים יותר, למעשה, לבעיות התפתחותיות של העין ולבעיות ראייה

מה לגבי צבעים? אז בשלב הזה מה שבאמת משנה הוא לא הצבע עצמו אלא הניגודיות שלו ביחס לצבע אחר שבסביבתו. אדום וכתום לדוגמה, הם דוגמאות לשני צבעים די קרובים מבחינת הגוון שלהם, אבל כחול ולבן זה כבר סיפור אחר.

באופן טבעי הניגודיות בין הצבעים תהיה מקסימלית כשנשים שחור ליד לבן, בתבנית של פסים למשל או נקודות, היא תמשוך את תשומת הלב של התינוק, ותהיה עבורו הכי אטרקטיבית.

חוש השמיעה:

עוברים מסוגלים לשמוע בעודם ברחם, בשבוע ה-22 להריון. לאחר הלידה התינוקות מגלים העדפה ברורה לקולות אמהיים, גם אם לא הִרבו לשמוע את אמם מרגע צאתם לאוויר העולם. גם קולות של פעימות לב, שהיו דומיננטיים בעת השהייה ברחם, חביבים עליהם. האוזן הפנימית, שבה ממוקמים עצב השמיעה ושבלול השמיעה, בשלה לגמרי בעת הלידה. בבתי חולים רבים בארץ מבוצעת בדיקת סקר שמיעה לכל היילודים לאחר הלידה כדי לאתר בעיות שמיעה מוקדם ככל האפשר. כבר מהלידה התינוק מסוגל לשמוע ולהבחין בין קולות שונים. הוא מסוגל להבחין ביניהם כששומע כל אחד בנפרד אך לא כששומע אותם יחד בדיוק כמו שלא מסוגל להפריד אותם מהמראות, התחושות והטעמים שחווה באותה נקודת זמן.

בנוסף, אם במהלך ההיריון האם הייתה בעיקר בסביבה רועשת רוב שעות היממה התינוק עשוי לחוש פחות בנוח בסביבה שקטה בתחילת חייו.

חוש הטעם:

בחודש הראשון לחיים התינוק מסוגל להבחין בין מספר טעמים שונים. תהיה לו העדפה ברורה לטעם המתוק, והוא לא יאהב כל מה שהוא חמוץ או חומצי באופן כללי.

אם בטעות ייכנס לפיו דבר מה שהוא מר בטעמו, באופן מיידי הוא יירק אותו החוצה הכי מהר שהוא מסוגל. כל אלו הגיוניים אבולוציונית ונועדו להגן על התינוק, למשל מפני אוכל מקולקל שעשוי להיות חמוץ בטעמו או חס וחלילה אוכל שהוא רעיל, אשר בטבע הרבה פעמים טעמו יהיה מר.

חוש הריח:

העדפת מזון והסתגלות לתרבות מזון מתחילות בריח

תינוקות נולדים עם חוש ריח מפותח מאוד ולמעשה יכולים לזהות את האם על פי ריח גופה וריח החלב שלה מייד עם לידתם.

תינוק רך מאוד רגיש לריחות. הוא לא יאהב ריחות חריפים או חזקים, הם עשויים לגרום לו להיות אקטיבי יתר על המידה, ובהתאם ליכולותיו המוטוריות להתרחק ממקור הריח, או לפחות לנסות בסימני תנועתיות מוגברת. ואם זה לא ייקרה הוא אף יתחיל לבכות.

אם נניח לפני התינוק בגד שנלבש על ידי אימו ואחד שלא, הוא ייטה לכיוון של הבגד של אימו.

חוש המישוש:

הלמידה הראשונית של התינוק את העולם נעשית דרך המישוש והמגע התינוק מסוגל לחוש בשינויי טמפרטורה, אם חם מדיי או קר לו, אך בניגוד לאדם מבוגר אינו מסוגל עדיין לווסת את הטמפרטורה שלו בצורה אופטימלית, כמו למשל אם קר לו אינו מסוגל לרעוד. רעד השרירים הינו דוגמה לאחד מהמנגנונים לחימום הגוף שהתינוק אינו מסוגל אליהם עדיין.

לכן חשוב לבדוק סימנים לחום או קור, ולחשוב תמיד על אפשרות זו גם כשהתינוק בוכה, כי אולי מתריע שפשוט חם או קר לו מדיי. העובדה שהתינוק מסוגל לחוש בהבדלי טמפרטורה מאפשרת לו בין היתר לדעת להתכווננן עם פיו הקטן על פטמת האם על מנת לאכול. הסיבה לכך היא שהפטמה ביחס ליתר חלקי השד היא חמה יותר ולכן התינוק, שיודע להבחין בכך, נמשך אליה. מבחינה תחושתית, התינוק רגיש עד מאוד למגע, ומגע מהווה את אחד האלמנטים החשובים ביותר בהתפתחותו בחודשי חייו הראשוניים, אין יותר מדיי מגע בשלב הזה. התינוק יאהב מאוד מגע של עור לעור, (skin to skin) זה הכי קרוב ומוכר למה שהוא זוכר. מאחר ועד לא מזמן היה בתוך רחם שהגדיר לו היטב את גבולות גופו, כל מגע בכל איבר ואיבר בנפרד שלו וחיבוקים גדולים ונעימים מזכירים לו שוב ושוב היכן הוא מתחיל והיכן מסתיים, וזה מאוד חיוני להתפתחותו.

אחד ההרגלים המצויינים שכדאי לאמץ הוא עיסוי. סגלו לכם אותו, אחרי האמבטיה, בחדר עם תאורה נמוכה חמים ונעים ושמן המיועד לעיסוי תינוקות עסו בעדינות את כל איברי הגוף, אחד אחד בסדר קבוע, וספרו לתינוק תוך כדי העיסוי מה אתם מעסים עכשיו.

בנוסף, ולא פחות חשוב נסו ללמוד את התינוק ולהבין מה סוג המגע שהוא אוהב יותר, הן בעיסוי אבל לא פחות חשוב בתנוחות שאתם אוחזים אותו במהלך היממה. עשו זאת בזמן שעירני ושמח ומשתף פעולה ותוכלו להשתמש במידע הזה ברגעים שאתם מספקים לו נחמה והוא מוטרד מסיבה מסויימת.

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:

הנרייטה - מועדון יולדות כאן בשבילכן