נגישות

מהלך הלידה וסוגי לידות 

בזמן הלידה, היולדת והמיילדת הן צוות. המיילדת תעדכן אותך בכל שלב על מהלך הלידה, התקדמותה ועל מצבך ומצבו של העובר. היא תדריך ותשתף אותך הכל שינוי ובכל דרך העשויה לעזור לך בהתקדמות הלידה. 

הרגישי בנוח לשאול אותה כל שאלה ולפנות אליה בכל משאלה. אנו משתדלים כי בכל משמרת מיילדת קבועה תטפל בך: החלטות על התקדמות הטיפול בשלבי הלידה השונים יתקבלו יחד איתך. הטיפול בך יעשה על פי שיקולים מקצועיים ונהלים רפואיים מחלקתיים, ומתוך התחשבות בצרכייך האישיים. זכותך להביע את דעתך ורצונך והצוות יעשה כמיטב יכולתו להיענות לבקשותייך. המיילדת תהיה בקשר מתמיד איתך. כשתזקקי לה, תוכלי לקרוא לה בעזרת פעמון המחובר לכרית המיטה בחדרך.

את מוזמנת להתייעץ בכל עת עם הצוות ברפואי: 

רופא נשים ורופא ילדים נמצאים בבית החולים בכל שעות היממה לבדיקה, ייעוץ והתערבות במהלך הלידה ולאחריה לפי הצורך. אם ברצונך להתייעץ איתם בקשי זאת מהמיילדת המטפלת בך. בלידה עצמה בזמן הלחיצות תישאר המיילדת לצידך כל הזמן. 

עם היוולדו ניתן ליילוד ציון אפגר – APGAR – שמגדיר את מידת החיוניות שלו: ציון זה ניתן בדקה הראשונה ובדקה החמישית לאחר הלידה וכולל 5 מדדים: נשימות, דופק, צבע, מתח שרירים ותגובה לגירוי. הציון המקסימאלי הוא 10. במידה ונדרש, יצטרף גם הרופא ילדים אשר יעריך את מצבו של התינוק וייתן טיפול מתאים. במידה ויש צורך בטיפול מיוחד, מועבר היילוד מיידית לחדר התינוקות או ליחדה לטיפול נמרץ/ מיוחד להמשך טיפול והשגחה.

מומלץ להתחיל להניק כבר בשעה הראשונה שלאחר הלידה: בעת שאת נחה בהשגחת המיילדת, הנקה זו חשובה להכרות הדדית, להנאה ולביסוס ההנקה בהמשך.בתום שהייה של כשעתיים להשגחה ולהתאוששות בחדר הלידה תועברי עם היילוד למחלקת יולדות-תינוקותאוכל ושתייה במהלך הלידה מותרים בשלבים המוקדמים: עדיף לאכול מזון קל לעיכול. רצוי לשתות נוזלים צלולים במשך הלידה.

מהן הפעולות השכיחות הנעשות בלידה רגילה?

במהלך הלידה ינוטרו דופק לב העובר והצירים שלך בעזרת המוניטור לסירוגין או באופן רציף בהתאם לשיקולים מקצועיים. הבדיקה במוניטור מספקת מידע על מצבו של העובר ועל הצירים והיא נעשית על ידי מכשיר אולטרה סאונד הקולט את דופק לב העובר ברחם, משמיעו ורושמו על גבי נייר. בנוסף, המכשיר רושם את תדירות הצירים ומשכם. החיבור אל המכשיר נעשה על ידי שני מתמרי פלסטיק המוצמדים לדופן הבטן בעזרת חגורת גומי. במהלך הניטור נשמע דופק העובר באופן רציף. אם דופק העובר אינו נשמע או שהוא נרשם באופן בלתי רציף, אל בהלה, הפרעה זו בקליטת הדופק נובעת, לרוב, משינוי תנוחה של היולדת, תזוזה של העובר או של המתמר. במקרה זה קראי למיילדת והיא תטפל בקליטת הדופק. אם הריונך בסיכון נמוך, רישום דופק לב העובר תקין ואינך מקבלת תרופות לשיכוך כאב תוכלי להתנתק לסירוגין מהמוניטור.

עירוי- תוחדר לך צינורית לווריד באחת הידיים דרכה תילקחנה לך בדיקות דם ובאם יהיה בכך צורך, דרכה תקבלי נוזלים.

חיתוך מבוקר בחיץ פירנאום (אפיזיוטמיה) יעשה רק במידת הצורך. הצוות עושה ככל יכולתו להימנע מכך, ולאפשר לתינוק לצאת מבלי לבצע חתך. תפירת חתך או קרע נעשית על ידי רופא בהרדמה מקומית. התפרים נמסים מעצמם ואין צורך להוציאם. אנו מחויבים לעזור לך להקל על הכאב בלידה, אך הבחירה בין האמצעים השונים המתאימים לך תלויה ברצונך ובשלב הלידה בו את נמצאת. ההחלטה תעשה איתך ביחד עם המיילדת והרופא.

קיימות מגוון שיטות אלחוש להקלה על כאב:

מסיכה לשאיפת גז צחוק – NITROUS OXIDE – מסיכה המספקת חמצן וחנקן, המקלים על הכאב.

תרופות הניתנות לווריד- PETHIDNE (פטידין), FENTANYL (פנטניל), REMIFENTANIL (רמיפנטניל).את התרופות ניתן לתת בהזלפה ישירה לווריד או דרך המכשיר הPCA - Patient Controlled Analgesia המאפשר למשתמשת שליטה על כמות התרופה הניתנת המכשיר מכוון כך שהכמות התרופה תמיד בטוחה לך ולתינוקך.

הרדמה אפידורלית – אלחוש פלג הגוף התחתון ע"י אפידורל. בזריקה זו הניתנת על ידי רופא מרדים. מוחדרת מחט דרך הרווח שבין החוליות בעמוד השדרה, דרכה מוחדר צינור ובו ניתנת תרופת האלחוש. 

איסוף דם טבורי - אנו אוספים דם מחבל הטבור לבנקי הדם הפרטיים לכל אישה שמביאה איתה את הערכה, בכל יום ובכל שעה. ניתן לאסוף דם טבורי גם ליולדת בניתוח קיסרי. 

ניתוח קיסרי - לידה קיסרית הינה הוצאת התינוק דרך דופן הבטן, מסיבות הקשורות באם או בעובר. לידה קיסרית יכולה להיות מתוכננת או דחופה. כ- 20% מהתינוקות בישראל נולדים בניתוח קיסרי.לידה קיסרית מתוכננת:אם את רשומה לניתוח קיסרי מתוכנן, תתקבלי ליום הכנות בתאריך ובמיקום שיקבע לך. 

הקבלה כוללת - לקיחת היסטוריה רפואית (אמנזיה) על ידי המיילדת, רישום פרטים במחשב, קבלה והדרכה סיעודית, ניטור עוברי, בדיקות דם ופגישה עם רופא נשים ורופא מרדים. תהליך זה נמשך כחמש עד שבע שעות. בתום הקבלה תשוחררי הביתה. ביום הניתוח עלייך להגיע בצום, עם המלווה שלך. לרוב, הניתוח מתבצע בהרדמה אזורית, והמלווה שלך ילווה אותך לחדר ניתוח ויוכל לשהות לצידך במהלך הניתוח לאחר הסבר והכנה. לאחר הלידה המיילדת או רופא הילדים יעבירו את תינוקך למחלת תינוקות יחד עם המלווה. 

לידה קיסרית דחופה - בדרך כלל התאוששות לאחר לידה קיסרית קלה ומהירה יותר מאשר ניתוח בטן אחר בסדר גודל דומה, אולי בשל סיבת הניתוח – הבאת תינוק לעולם, שמעניקה לנו כוח להתאושש במהירות ובקלות. כל התופעות והמחושים שמופיעים לאחר לידה נרתיקית יופיעו גם לאחר לידה קיסרית, עם שני הבדלים משמעותיים – הכאבים לאחר לידה קיסרית הם באזור החתך בבטן התחתונה בנוסף לכאבים מהתכווצויות הרחם. מצד שני אין אי נוחות או כאב באזור הפרינאום. השהות במחלקה לאחר הניתוח אורכת כ- 5-4 ימים. הרגשתך תשתפר מדי יום. באופן דומה ללידה נרתיקית, גם בלידה קיסרית עלולה להופיע הרגשת הדכדוך ביום שלישי או הרביעי – הרגשה שכואב יותר ושכל דבר קטן מדאיג. אין סיבה לדאגה. התופעה תחלוף ולמחרת תרגישי טוב יותר! גם לאחר לידה קיסרית חשוב להתחיל ולהניק כמה שיותר מהר, לפי ההרגשה והיכולת של כל יולדת באופן אישי. 

תוכלי לבקש להביא את התינוק אליך גם ללא קשר להנקה כדי שתוכלי לחבקו ולהיות קרובה אליו.

ביטוח דם פוטר מהצורך בהחזרת מנות דם - יולדת שקיבלה מנות דם במהלך האשפוז, מתבקשת לדאוג שקרוביה יתרמו מנת דם עבור כל מנה שקיבלה. 

מלווים בלידה: מקור לעידוד ותמיכהלמלווים אותך במהלך הלידה תפקיד חשוב ביותר לתמוך ולעודד, לארח לך חברה ולעזור לקיים תקשורת עם המשפחה שאינהשוהה בחדר לידה. בהדסה מאפשריים יותר ממלווה אחד. המלווה יכול לתת ליולדת ללגום מים, להרטיב ולרענן את פניה, לגעת, ללטף, לעודד נשימות, לסייע בשינוי תנוחות ולעסות את גופה.

כדאי להבין שלפעמים המגע עלול להפריע ליולדת וחשוב להיענות לצרכיה. בשלב השני של הלידה חשוב לעודד אותה ולהדגיש של מאמציה בעת הלחיצות מקרבים אותה למטרה ולסוף הלידה. יש לזכור כי גם את יולדת המעומדת לניתוח קיסרי זקוקה לאותה מידה של תמיכה ועידוד כמו יולדת בלידה רגילה.


קראו עוד על לידה מוקדמת

ירידת מים

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:

הנרייטה - מועדון נשים ויולדות כאן בשבילכן