נגישות

הריונית מדוברת - מילון מונחים

א

אגן כליה - איזור הניקוז של הכליות. אם גודלו של אגן הכליה עולה על 1 סנטימטר, יש חשד למחלה כלייתית אצל העובר. הרחבה של פחות מ-1 סנטימטר לא מראה אמנם על מחלה כלייתית, אך מחייבת מעקבי אולטרה- סאונד חוזרים. קיומה או אי קיומה של מחלה ניתן לקבוע בוודאות רק לאחר הלידה, בבדיקות אולטרה-סאונד לכליות התינוק.

אולטרה-סאונד - בכל מעקב הריון כיום מתבצעות מספר סריקות אולטרה-סאונד. ניתן לראות איברים בתנועה כגון לב פועם, ואת זרימת הדם הכלי הדם. הסריקות ניתנות לביצוע על הבטן האישה או דרך הנרתיק.

אוקסיטוצין- הורמון המופרש על ידי בלוטת יותרת המוח וגורם גם להתכווצות הרחם וגם להתכווצות צינורות החלב בשדיים.

אינדוקציה - התחלת לידה (על ידי רופאים) אצל אישה שאינה נמצאת בלידה פעילה. לרשות הרופאים עומדים כמה אמצעים למטרה זו, והבחירה באחד מהם נעשית על פי שיקול דעתם.

אלקטיבי - בעל אפשרות בחירה. בז'רגון הרפואי מילה זו מציינת ביצוע כל פעולה רפואית ידועה מראש, להבדיל ממקרה חירום. כך, למשל, אם את מועמדת ומוזמנת לניתוח קיסרי, יאמרו שזה ניתוח אלקטיבי, להבדיל מניתוח קיסרי המתבצע ללא תכנון מוקדם אלא בהתאם לנסיבות בשטח.

אנטי D - חומר חיסון הניתן (בזריקה לשריר) לאישה בעלת RH שלילי, היולדת ילד עם RH חיובי. החיסון נועד למנוע מהאם לפתח נוגדנים נגד גורם ה- RH החסר אצלה, ובכך לגרום נזק לעובר בהריון הבא שלה. זריקה כזאת ניתנת לנשים עם RH שלילי בשבוע ה-28 להריון ובכל פעולה המתבצעת במהלך ההריון שבה יכול להיווצר מגע בין דם עוברי לדם אימהי.

אפגאר - שיטת ניקוד הניתן לילוד, דקה ו-5 דקות לאחר היוולדו, וזאת על מנת להעריך האם היה תשניק בזמן הלידה. בשפת היומיום מתייחסים לאפגאר כאל "ציון" שהילד קיבל.

אפידורל - זריקה לשיכוך כאבים או הרדמה של חצי פלג הגוף התחתון (תלוי במינון ובסוג החומר), הנעשית על-ידי דקירה בגב והחדרת חומר אלחוש מקומי לחלל האפידורלי של עמוד השדרה.

אפיזיוטומיה - חתך חיץ הנקבים. חתך זה מבוצע לעיתים בזמן הלידה על מנת להקל על יציאת התינוק.

ב

בדיקות גנטיות - מטרתן היא לאתר את אותם אנשים שהינם נשאים סמויים של מחלות (כלומר של פגם גנטי). בדיקות הסקר מתבצעות בבדיקת דם. בדיקות אלו מיועדות לזוגות המתכננים הריון. אולם גם אם ההריון כבר החל, עדיין ניתן לבצע את הבדיקות. באמצעות בדיקה של תכונותיהם הגנטיות של ההורים ניתן לברר בסבירות גבוהה מהם סיכוייו של תינוק לחלות במחלות אלו.

ברקסטון היקס - צירים מדומים המכינים את הרחם לקראת העבודה המאומצת בלידה. צירים אלה אינם סדירים, בעלי עוצמה נמוכה וגורמים לרחם להתקשות אך אינם משפיעים על צוואר הרחם, ובדרך כלל אינם מלווים בכאב. מתרחשים לרוב אחרי פעילות מאומצת ובשעת מנוחה הם חולפים.

בשלות ריאתית - מצב שבו העובר פיתח מספיק סורפקטנט והסיכוי שייכנס למצוקה נשימתית לאחר הלידה קטן.

בשלות שליה - מונח בבדיקת אולטרה-סאונד, המדרג את דרגת בשלות השליה לפי המבנה שלה.

ג

גיל הריון - מספר השבועות שחלפו ממועד הווסת האחרונה. גיל ההריון נאמד ממועד זה ולא מיום ההפריה. לפי חישוב זה נמשך ההריון 40 שבועות או 280 יום.

ד

דופלר - מכשיר שבאמצעותו שומע הרופא את דפיקות לב העובר.

דימום הריוני - היעלמות הווסת הוא הסימן השכיח ביותר להריון, אולם ישנן נשים שאצלן ה"ווסת" ממשיכה להופיע חודשיים – שלושה בתוך תקופת ההריון, ואילו אצל בודדות היא ממשיכה אף לאורך כל תקופת ההריון. דימומים אלו בתחילת הריון יכולים להיות חלק ממצב פיזיולוגי נורמלי, אך היות שהם יכולים לשקף גם מצבים בעיתיים, כמו הפלה, הריון חוץ רחמי, או מחלה בצוואר הרחם, יש לפנות מיד לרופא בהופעת דמם מכל סוג שהוא.

ה

הידבקויות ברחם - היווצרות מעין סיבי פרא של רקמה, המחברים את דפנות הרחם זו לזו. מצב זה עלול לקרות לאחר גרידה או זיהום ברחם. במצב קיצוני חלל הרחם נסתם לחלוטין ולאישה יש דמם ויסתי מועט, המלווה בכאבים עזים.

היפוך מצג - הפיכה חיצונית של העובר, דרך דופן הבטן, ממנח רוחבי או ממצג עכוז למצג ראש.

היפרדות שליה - מצב שבו השליה נפרדת באופן חלקי או מלא מדופן הרחם לפני צאת העובר לאוויר העולם.

הריון חוץ רחמי - הריון שמשתרש ומתפתח מחוץ לרחם, בדרך כלל בחצוצרה.

השתרשות - היצמדות הביצית המופרית לדופן הרחם.

התבססות - ראש העובר יורד עמוק לתוך האגן ומתבסס בו. מצב זה מתרחש בדרך כלל בסביבות השבוע ה-18 להריון.

ו

ואקום - שולפן ריק. אחת השיטות המקובלות בלידה מכשירנית. מצמידים לראש העובר מעין כובעון, המחובר בצינור למכשיר היוצר ואקום. הרופא מיילד את התינוק על ידי משיכת כבל מתכת המחובר לכובעון.

ולדנית - אישה שילדה יותר מתינוק אחד.

ורניקס - שיכבה שומנית ולבנה, המכסה את גוף העובר וכנראה מגינה על עורו בפני החשיפה הממושכת למי השפיר.

ז

זירוז לידה - שימוש בחומרים המגבירים את הצירים אצל האישה שכבר החלה את לידתה, אך זו אינה מתקדמת כצפוי.

ח

חבל הטבור - שורר. צינור המחבר את טבורו של העובר לשליה. בתוך חבל הטבור עוברים שלושה כלי דם- שני עורקים ווריד אחד- שדרכם עוברים חומרי המזון מהאם לעובר, וחומרי פסולת מהעובר לאם בכול מהלך ההריון.

חומצה פולית - מחקרים קליניים נרחבים ומבוססים הוכיחו באופן חד משמעי כי חומצה פולית מונעת מומים מולדים במערכת העצבים המרכזית של העובר וכן מומים מולדים אחרים. התהוות מומים אלו מתרחשת כבר בתחילת ההריון, לכן יש חשיבות לנטילת החומצה הפולית דווקא בתקופה זו וגם לפני הכניסה להריון. נטילת חומצה פולית מביאה לירידה של כ- 60 אחוזים במומים המולדים.

חיך שסוע - פגם בסגירת החך, היוצר במרכזו שסע בדרגות שונות. זהו מצב מולד, שלפעמים ניתן לזיהוי בבדיקות אולטרה סאונד. מאחר שקשה מאד לתקן חיך שסוע באופן כירורגי, הרי שאם התגלה באולטרה סאונד, ממליצים בדרך כלל על הפלה.

חלבון עוברי - חלבון המיוצר בשק החלמון העוברי ובהמשך בכבד העובר. החומר עובר דרך השליה ומגיע למחזור דמה של האם, שם הוא ניתן למדידה. רמה גבוהה שלו יכולה לנבוע מסיבות שונות, כמו חישוב לא נכון של גיל ההריון, או הריון מרובה-עוברים. רמה גבוהה ובלתי מוסברת של חלבון עוברי יכולה להצביע על סיכון מוגבר להימצאות מום במערכת העצבים המרכזית של העובר. רמה נמוכה יכולה לרמוז לאפשרות סטטיסטית מוגברת להימצאות עובר עם תסמונת דאון.

ט

טוקסופלסמוזיס - מחלה הנגרמת על ידי טפיל. ההדבקה נעשית באמצעות מגע בצואת חתולים או אכילת בשר נגוע שלא בושל דיו.

טרימסר - שליש. אחד משלושת חלקי ההריון.

י

יחסי מין - קיום יחסי מין מותר במהלך כל ההריון פרט למקרים חריגים, שבהם יש להיוועץ ברופא: ירידת מים, דימום נרתיקי, כאבים בנרתיק או בבטן, אבחנה של שליית פתח או צירים מוקדמים.

כ

כדור פיזיו – כדור גומי גדול מתנפח, אינו מאפשר ישיבה בצורה לא נכונה אלא רק בתנוחה נוחה שמרפה את המתח בגוף, ומכריחה לשבת ביציבה נכונה. בהריון משמש הכדור לישיבה ולתנועה של האגן, ומפחית חלק מהלחץ שנוצר על הגב ועל רצפת האגן כתוצאה מההריון.

כוריון- אחד משני הקרומים של שק מי השפיר. זהו הכרום החיצוני והעבה יותר שבו עוברים כלי דם.

ל

לאנוגו - שיער עדין המכסה את גוף העובר. אצל פגים כמותו גדולה, והוא מכסה את כל חלקי גופם. שיער זה נושר ונעלם אחרי הלידה.

לוכיה - שם כללי להפרשות אחרי הלידה.

מ

מבכירה - אישה בהריונה הראשון.

מום מולד- מום שהתפתח עוד בהיות העובר ברחם, בדרך כלל עקב פגם גנטי, מחלת האם, או חומרים כימיים שפגעו בעובר.

מים מקוניאליים - התוכן הראשוני של מעי העובר. תוכן זה מופרש לרוב תוך 24 שעות לאחר הלידה. הפרשת המקוניום ברחם גורמת להעכרת המים ויכולה להצביע על מצוקה עוברית.

מי שפיר - מי השפיר ממלאים את שק השפיר, שבתוכו חי וגדל העובר, ומאפשרים לעובר לנוע בחופשיות. כמו כן הם מגנים עליו מפני חבלות ושומרים על חום גופו. מרכיבם העיקרי הוא מים. מלבדם ניתן למצוא בנוזל חלבונים, סוכרים ומלחים,בדומה למצוי בדם האם. העובר שותה את מי השפיר וכן "נושם" אותם אל תוך ריאותיו. מי השפיר חשובים להתפתחותו התקינה של העובר.

מלקחיים - זוג כפפות מתכת המשמש לעזרה ביילוד.

מנח עוברי - הצורה שבה נמצא ציר האורך של העובר ביחס לציר האורך של האישה.

מצג - חלק גופו של העובר הנמצא קרוב לפתח צוואר הרחם: ראש, עכוז, מצח וכו'.

מצוקה עוברית - מצב שבו העובר אינו מקבל מספיק חמצן ברחם. הטיפול כולל ניסיונות לשנות את תנוחת האם, או מתן תוספת חמצן לאם. אם אלה לא עוזרים והלידה כמעט הסתיימה, ניתן לנסות לחלץ את העובר במהירות בלידה מכשירנית. אם הלידה עדיין רחוקה או שלא התחילה כלל, יש לבצע ניתוח קיסרי.

משכב לידה - התקופה שבין הלידה ועד תום 6 שבועות לאחריה.

נ

ניטור חיצוני - חיבור מוניטור אלקטרוני רציף על ידי רצועות המהודקות על בטן האישה.

ניטור פנימי - חיבור מוניטור אלקטרוני רציף על ידי הצמדת אלקטרודה לחלק המתקדם של העובר (לרוב הקרקפת). אפשר להחדיר גם צינורית דקה לחלל הרחם ולמדוד בדיוק רב את הלחץ התוך רחמי. שני הדברים ניתנים לביצוע רק אחרי פקיעת מי השפיר.

ניקור מי שפיר - החדרת מח דרך דופן בטן האישה תוך שק מי השפיר (תחת בקרת אולטרה-סאונד) והוצאת מעט נוזל מתוכו. הניקור נועד למטרות אבחון שונות או לשם החדרת חומר.

ס

ספינות - חלק עצם חד ובולט במקום כלשהו בגוף. במיילדות משתמשים בביטוי כדי לתאר את גובה החלק המתקדם של העובר בדרכו ללידה.

סקירת מערכות- בדיקת אולטרה סאונד, המבוצעת על ידי רופא מיומן ומומחה. במהלך הסקירה נסרקים איברי העובר השונים בחיפוש אחר מומים.

סקר ביוכימי (חלבון עוברי) - בבדיקה זו נקבע הסיכון לתסמונת דאון על ידי שקלול גיל האישה (ככל שגיל האישה גבוה יותר כך הסיכון גדל), ושלושה מרכיבים בדם האישה המופרשים בזמן הריון. הבדיקה נערכת בשבועות 16-20 להריון. בדיקת הסקר של התבחין המשולש מאפשרות זיהוי של כ- 60-70 אחוזים ממקרי תסמונת דאון.

ע

עובר - תינוק החי ברחם.

פ

פג- תינוק שנולד לפני השבוע ה-37 להריון, ומשקלו פחות מ- 2,500 גרם.

פטידין - סם נרקוטי המשמש לשיכוך כאבים בלידה. כשאומרים "זריקת טשטוש" מתכוונים אליו.

פקיעת מי השפיר - אמניוטומיה. פעולה המתבצעת בשעת לידה פעילה. בעזרת מוט פלסטיק ארוך שבקצהו מעין וו המוחדר לרחם, הרופא פוקע (קורע) את קרום שק מי השפיר ומאפשר למים לצאת.

פתיחה - מונח המבטא את מידת ההתרחבות של צוואר הרחם. פתיחה גמורה כ- 10 סנטימטרים, פירושה שצוואר הרחם נמחק כליל והפתח גדול דיו לאפשר את מעבר התינוק.

צ

צהבת פיסיולוגית - צהבת ילודים, המופיעה לאחר הלידה ונגרמת בשל חוסר יכולתו של הכבד העוברי לטפל ברמות הגבוהות של הבילירובין הנוצר מפירוק כדוריות הדם של העובר.

צירים מוקדמים - צירים המופיעים לפני השבוע ה-37 להריון.

צלסטון - חומר שנועד להבשיל את ריאות העובר. במקרים של חשש מלידה מוקדמת שעלולה להיות מלווה בתסמונת מצוקה נשימתית, ניתן החומר בזריקות לאם.

צניחת חבל הטבור- מצב חירום שבו, לאחר פקיעת קרום מי השפיר, חבל הטבור צונח ויורד לנרתיק לפני צאת העובר. היות שבמצב זה העובר עלול ללחוץ את חבל הטבור בזמן ציר ובכך להפסיק לעצמו את אספקת הדם ולמות, המצב מחייב ניתוח קיסרי דחוף.

ק

קולוסטרום - נוזל שקוף צהבהב היוצא מהשדיים עוד לפני שמופיע החלב. ערכו רב היות שהוא מכיל נוגדנים המועברים לתינוק.

ר

רחם - איבר שרירי בצורת אגס או חציל הממוקם באגן האישה. בקצה אחד הוא מחובר לחצוצרות ובקצה השני נמצא צוואר הרחם שממוקם בנרתיק. במהלך ההריון העובר מתפתח בתוך הרחם שגדל ונמתח על מנת לאפשר את גדילת העובר.

רעלת הריון - פרה אקלאמפסיה. מצב של עליית לחץ דם, הקורה לרוב בהריונות ראשונים מעבר לשבוע ה-20 של ההריון. עלייה זו מלווה בהופעת חלבון בשתן ובצקות. התופעה נעלמת לאחר הלידה. המצב מחייב השגחה רפואית קפדנית ולעיתים קרובות סיום ההריון.

ש

שליה - איבר המתפתח בתוך הרחם בעת הריון, ובאמצעותו, דרך חבל הטבור, מחובר העובר אל דופן הרחם. תפקיד השליה הוא לספק לעובר מזון וחמצן ולסלק ממנו את חומרי הפסולת. הדבר מתאפשר בשל הקרבה בין מערכת הדם של האם לזו של העובר בתוך השליה. השליה מתפקדת גם כבלוטה המפרישה הורמונים המווסתים את ההריון. התנתקות השליה מן הרחם היא השלב הסופי של הלידה.

שקיפות עורפית - בדיקה לגילוי תסמונת דאון המוגדרת כבדיקת סקר הנותנת ניבוי סטטיסטי. הבדיקה נערכת בשליש הראשון בין שבועות 11-14, כאשר אורך העובר הוא בטווח שבין 40 ל 48 מילימטרים. הבדיקה כוללת בדיקת דם האם לגילוי סימנים ביוכימיים בדם האימהי וכן סריקת אולטרה-סאונד של עורף העובר, המודדת את ה-"שקיפות העורפית".

ת

תל"מ - קיצור של תאריך לידה משוער. כלומר, היום שבו את אמורה לסיים 40 שבועות ההריון.

תנועות עובר- בין השבועות 16-20 ניתן להתחיל לחוש את תנועות העובר. משבוע 25 קיימת משמעות קלינית לתנועות העובר. מומלץ לבצע ספירת תנועות שלוש פעמים ביום לאחר הארוחות במשך כחצי שעה לפחות, חמש תנועות בשעה. בשליש אחרון של ההריון ישנה הפחתה "נורמלית" בתנועות.

תסמונת דאון - פיגור שכלי, מומים נוספים ומראה אופייני, הנוצרים עקב טריזומיה של כרומוזום 21.

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:

הנרייטה - מועדון נשים ויולדות כאן בשבילכן