נגישות

אמאל'ה זה מזיק לעובר שלך

עכשיו שאת בהיריון והגוף שלך צריך להכיל ולהזין את העובר ולסייע לצמיחתו, מומלץ לשנות את אורח החיים ולאמץ הרגלים בריאים יותר בתזונה, בפעילות גופנית ובשינה. אם עד היום נהגת לפתוח את היום בהפוך חזק ושתי סיגריות ולסיים את היום בבר השכונתי על כמה דרינקים הרי שנכון לך שינוי יסודי. אחריות שלך כנושאת עובר ואמא לעתיד היא להקפיד על אורח חיים בריא ונכון לך ולתינוק שבדרך.

לפניך רשימת העשי ואל תעשי האולטימטיבית לתקופת ההריון :

עישון:

עישון אינו מומלץ באופן כללי אך כשמדובר בהיריון הוא בפירוש מהווה השפעה שלילית על העובר ותקינות התפתחותו. מחקרים מוכיחים כי תינוקות לאימהות מעשנות היו בעלי כושר נשימתי נמוך יותר מתינוקות לאימהות שאינן מעשנות. הימנעי מעישון ותסייעי לעובר שלך מלהיות חשוף לבעיות עתידיות במערכת הנשימה. עוד מראים המחקרים כי משקל הילודים לאימהות מעשנות נמוך בכמאתיים גרם ממשקלם של ילודים לאימהות שאינן מעשנות. עוברים לאימהות מעשנות סובלים מירידה באיכות הדופק ובתנועה, עלייה בקצב הלב לאחר העישון של האם. מחקר שפורסם לאחרונה אף הצביע שמנת המשכל בילודים לאימהות שעישנו במהלך ההיריון למעלה מעשר סיגריות ביום היתה נמוכה יותר מילודים לאימהות שאינן מעשנות.

עלייה בתמותה עוברית, הריונות מחוץ לרחם, היפרדות שיליה, לידה מוקדמת, הפלה טבעית, תמותה תוך רחמית ועוד סיבוכים נוראיים אשר נמצא כי מקורם בעישון. כמו כן ילודים לאימהות מעשנות נמצאות בסיכון גבוה פי 2 למוות בעריסה. נשמע נורא? אכן. אבל יש גם חדשות טובות והן שאת יכולה לאמץ אורח חיים בריא מיד עם גילוי ההיריון שכן נמצא כי נשים אשר הפסיקו לעשן בשליש הראשון להריון הגיעו לרמת סיכון שווה לנשים שאינן מעשנות.

קפאין:

הקפאין הוא חומר ממכר הנמצא במגוון משקאות שאנו צורכים ביומיום. החל מקפה ותה, דרך קולה, שוקולד ותרופות. המחקרים בנושא הסיכון בצריכת קפאין עדיין חלוקים כאשר חלקם מצביעים כי אין כל סיכון בצריכת קפאין במהלך ההריון לעומת אחרים המצביעים על עלייה ברמת הסיכון לילודים במשקל נמוך יותר יחסית או על סיכוי גבוה יותר לירידת מים מוקדמת. כך או כך הסוד כנראה נמצא במינון, צריכת קפאין יומית שאינה עולה על שלוש כוסות קפה אינה משפיעה על העובר. לכן, מומלץ שלא להפריז בצריכת קפאין במהלך ההריון מעבר לכמות שצוינה. הפרזה בצריכת קפאין הידוע כחומר משתן עשויה לגרום להתייבשות ולריצה תכופה לשירותים שאת כבר מתורגלת בה היטב.

אלכוהול:

גם כשזה מגיע לאלכוהול המינון הוא שעושה את ההבדל. אם את כמו רוב האנשים בישראל, מורגלת ב"שתייה חברתית" (שתייה ברמה נמוכה הכוללת כוס יין או בירה אחת לשבוע או שבועיים ביציאה או מפגש עם חברים) אז אין סיבה שלא תמשיכי בהרגל גם בתקופת ההריון שכן שתיית כוסית יין אחת לשבועיים בבילוי לא הוכחה שגורמת נזק לעובר. שימי לב שכל שתייה שחורגת מכך ומוגדרת כשתייה כרונית עשויה לגרום לנזקים חמורים בהתפתחות העובר ובמערכות החיוניות שלו. שימוש מופרז באלכוהול (שתייה יומיומית או שתייה מופרזת של מס' מנות) עשוי לגרום לנזקים בלתי הפיכים לעובר בהתאמה להיקף השתייה.

סמים:

שימוש בסמים נחשב לעבירה פלילית ואסור על פי החוק במדינת ישראל. במידה והינך עושה שימוש בסמים כלשהם, עליך להודיע על כך לרופא המטפל וכן לעדכן את צוות הלידה בבוא העת על מנת שיוכלו לספק לילוד את התנאים הנדרשים בהתאם.

שימוש בסמים במהלך ההיריון ובכלל עלול לחשוף אותך לנזקים ופגיעות בלתי הפיכות.

פעילות גופנית:

ביצוע פעילות גופנית מבוקרת על ידי גורם מוסמך או המשך פעילות גופנית מתונה שאת מורגלת בה מומלצים בזמן ההיריון ואינם גורמים לנזק לך או לעובר. יחד עם זאת עליך להימנע מכל פעילות הדורשת הרמה או נשיאה של חפצים כבדים וכן מפעילות שחושפת אותך לפציעות.

בעלי חיים:

באם את מגדלת כלב או חתול בבית אין צורך לוותר עליהם, רק להקפיד על מס' כללים היגייניים שישמרו עליך ועל העובר מפני הסכנות הכרוכות במגע עם בעלי חיים והפרשותיהם. יש להימנע מכל מגע בינך לבית הפרשות חתולים ואף מהמצע המשמש אותם לעשיית הצרכים. באם את נדרשת לסלק את צואת החתול או את מצע ההפרשות הקפידי לעשות זאת בעור מכוסה ובידיים מכוסות בכפפות עמידות. הקפידי לכסות את ידייך בכפפות גם בעת ביצוע עבודות גינה. הסכנה העיקרית במגע עם הפרשות הוא זיהום טוקסופלסמה המסוכן לעובר ועשוי לגרום לעיוורון, חירשות ופיגור שכלי.

מתח נפשי:

אמנם אין כל עדות מדעית לפגיעה או סיכון העובר בשל מתח נפשי של האם, אך ידוע בוודאי גם לך כי נפש בריאה מקיימת גוף בריא. לכן, הימנעי ממתח מיותר ונסי ליהנות כמה שיותר מהתקופה הנפלאה והמיוחדת הזו בחייך. הקפידי על מנוחה ושעות שינה, הליכות קלות ובעיקר על ביצוע פעולות שמרגיעות ומשמחות אותך.

כימיקלים:

כמו כולנו גם את חשופה כל העת לאינספור כימיקלים הקיימים בכלור שבבריכת השחייה, בצביעת השיער, בחומרי הניקוי ועוד. עד כה לא נקבע כי כימיקלים מסוג זה גורמים לנזק כלשהו לכן, אין סיבה שתימנעי בכניסה לבריכת השחייה או שתפסיקי לצבוע את השיער, רק הקפידי לשים לב להוראות היצרן.

צילומי רנטגן:

צילומי רנטגן ככלל אין לבצע עד לשבוע 13 לפחות. כמובן שהחלטה על חשיבות ודחיפות קיום הבדיקה תיקבע על ידי הרופא תוך שיקול מצבך לעומת הסיכונים. במידה ונקבע כי עליך לבצע צילום רנטגן הקפידי לעדכן את הצוות הרפואי ואת טכנאי הרנטגן על כך שהינך בהריון על מנת שישתמש ברמת קרינה נמוכה יותר.

מיקרוגל, מחשבים ושאר מכשירים חשמליים

אין עדות כי שימוש במכשירי חשמל ואו אלקטרוניקה גורמים לנזק.

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:

הנרייטה - מועדון נשים ויולדות כאן בשבילכן