נגישות

הגענו הביתה ומה עכשיו?

בשלב זה אמור התינוק בעיקר לישון ולאכול, זמני הערות שלו קצרים ותפקיד המטפל הוא לאפשר לו להסתגל לעולם ולפתח את מעגל שינה- ערות- אוכל.

מוטוריקה גסה:

על הגב - ראש לרב לצד, אינו מסוגל לשמור על הראש באמצע, רפלקסים ראשונים קיימים (ידיים מאוגרפות, רפלקס הסייף, הפניית ראש לאוכל בגירוי הלחי).

על הבטן - מסוגל להעביר ראש מצד לצד

תאום עין יד: 

מסוגל ליצור קשר עין לשניות בודדות כאשר ראש מוחזק במרכז ע"י מטפל

שפה ושמיעה:

נבהל למשמע רעש פתאומי, מגיב על ידי רפלקס מורו (ידיים נפפתחות בבהלה) משמיע קולות גרגור

חברתי:

נרגע כאשר מורם על ידי מטפל, מתחיל להנות מאמבטיה

קוגניציה:

אוחז שמיכה המונחת בידו

פעילות מומלצת:

האכילי את תינוקך בהתאם לדרישתו, נסי להבין אם הצורך שלו קשור לאוכל/ שינה. נסי לזהותו לבנות איתו מעגל שינה- ערות אוכל, נסי להבין מתי עייף על מנת להשכיבו לישון לפני שמתחיל לבכות.

כאשר את מחזיקה את תינוקך, ערסלי אותו לתנוחה עוברית, כך שידיו תהיינה קרובות לפיו. כך ירגיש אסוף ובטוח. במידה ותינוקך מתקשה לשכב רגוע על הגב, בעיקר כאשר עייף ומוכן לשינה עטפי אותו בחיתול טטרא גדול או שמיכה כך שידיו תהיינה משולבת על חזהו וצמודות לגופו. בצורה כזאת ירגיש אסוף ומאורגן וכך יוכל להרגיע עצמו ואת גופו להיכנס למצב של שינה.

נסי להרגיל את תינוקך למוצץ או חפץ מעבר. עליו למצוא דרכים להירגע כאשר אינו מווסת. באם יונק, הכניסי את המוצץ לפיו ברגע מסיים לינוק ויניקותיו הופכות למציצות, הניחי עליו באופן קבוע חיתול טטרא (רצוי עם ריח גופך/גופו) בכל פעם שעייף/ אוכל על מנת שידע לאת הקשר בין המוצץ, חיתול ושינה.

ואם תינוקך מתקשה להירדם באופן עצמאי במיטה השכיבי אותו כשהוא עייף הניחי אותו על הצד כאשר יד אחת מכסה קלות את עיניו (הפחתת גירויים) ויד שנייה יציבה על ישבנו ונענעי אותו קלות עד שנרדם. כאשר נרדם הסירי את ידייך בהדרגה על מנת לוודא כי ישן.

בזמן ההחתלה וההלבשה השתדלי לא להרים את גופו של התינוק מהמשטח, העדיפי לגלגלו מצד לצד במקום.

לפני כניסתו לאמבטיה, כאשר עירום, עטפי אותו בחיתול טטרא והכניסי אותו כאשר עטוף לתוך המים החמימים כך שהחיתול ייהווה שיכבת חיץ בין המים לגוף. שיתרגל תינוקך למים, פיתחי את החיתול.

בשעות הערות הקצובות דברי אל תינוקך, שירי לו שירים (תינוקות מעדיפים לשמוע את קול האם על פני כל קול אחר), במידה ותינוקך שוכב ער ומסתכל על סביבתו, אל תפריעי לו. כך תתפתח יכולת ויסות עצמי, וכך ילמד תינוקך להעסיק את עצמו לפרקי זמן קצובים (כן, כן, כבר בשלב זה!).

ניתן להשכיב את התינוק לפרקים על הבטן גם בשעות ערות וגם בשעות שינה במהלך היום (עם השגחה!), בשעת ערות ניתן להניח ספר שחור לבן אדום מולו לעידוד הרמת ראש.

הקפידי לגוון במנחים בהם נמצא התינוק- שני לו תנוחות מידי פעם- על הגב, על הבטן, על הצד.

כאשר את מרימה את תינוקך מהמשטח, גלגלי אותו קודם לצד ואז הרימי אותו, כך לא יצטרך להתמודד עם כח הכובד ויישאר רגוע ומווסת

במידה ומשמיע קולות גרגור השתדלי לחזור אחר קולות אלה ונסי ליצור עימו קשר עין.

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:

הנרייטה - מועדון יולדות כאן בשבילכן