נגישות

איך להימנע מקרעים בלידה?

הרבה נשים מאמינות שקרעים בלידה הן דבר בלתי נמנע, שחייב שיקרה, בעיקר בלידה ראשונה. לעיתים זה נכון. גמישות של הרקמה באזור פתח הנרתיק היא ענין גנטי, כמו הגמישות של עור הפנים. אבל אפשר לעשות מאמץ כדי לצמצם ואפילו למנוע לחלוטין קרעים בלידה.

קרע נוצר באזור פתח הנרתיק ובתוך תעלת הלידה בגלל גורמים שונים:

בפתח הנרתיק, בין הנרתיק לפי הטבעת, אזור שנקרא הפרינאום, עשויים להווצר קרעים בשל יציאת מהירה של ראש התינוק או בזמן יציאת אחת הכתפיים.

בתוך תעלת הלידה, עשוי להגרם קרע בגלל שהייה ממושכת של התינוק בתעלה, בעיקר בשלב השני של הלידה, מפתיחה מליאה ועד יציאת התינוק. בזמן זה התינוק מפעיל לחץ על רקמת הנרתיק, ועשוי להווצר קרע באזור זה.

מה אפשר לעשות כדי להמנע או לצמצם קרעים באזורים הללו?

על מנת לקצר את משך השלב השני של הלידה, ולמזער קרעים פנימיים, כדאי להקל על התינוק את המסע שלו במורד תעלת הלידה. השתדלי לנוע כמה שיותר, נענוע של האגן או תנועות אגן עגולות. תנועות ניתן לעשות על גבי כדור פזיו, בעמידה, בהישענות על בן הזוג או על מיטת הלידה כאשר את שוכבת על הצד ובן הזוג שלך מנדנד אותך קלות. בכל מקרה השתדלי לא לשכב על הגב, על מנת לאפשר לעצם הזנב להדחק אחורה ע"י ראש התינוק, ולהקל על התנועה שלו החוצה.

על מנת לצמצם קרעים באזור הפרינאום, שני דברים עיקריים שאפשר לעשות:

ראשית הקשיבי למיילדת שלך. היא תכוון את קצב ועוצמת הלחיצה שאת מפעילה בזמן יציאת הראש והכתפיים. היא תדריך אותך מתי ללחוץ, וחשוב מכך, מתי להפסיק ללחוץ ולא להפעיל שום כוח על מנת שהראש והכתפיים יצאו לאט לאט, בתקווה שלא יגרמו לקרעים. שנית, הביאי ללידה שמן שקדים. בזמן יציאת הראש, המיילדת תשתמש בשמן על מנת לשמן את ראש התינוק ואזור הפרינאום, היא תעסה את אזור הפתח, דבר שיאפשר לתינוק להחליק על גבי השמן, ובכך למנוע קרע באזור.

כפעולה מקדימה, תוכלי לבצע עיסוי של אזור הפרינאום:

בסביבות שבוע 35 ועד ללידה, ניתן לעסות פעם ביום למשך כ-5 דקות את אזור פתח הנרתיק, על מנת להעלות את יכולת המתיחה של הרקמה.

שכבי על המיטה כשהישבן קרוב לקצה, הברכיים פשוקות באוויר וכפות הרגליים מונחות בצמוד לישבן. שמני את האצבעות בשמן שקדים והחדירי 2 אצבעות לפתח הנרתיק - לא לעומק אלא ממש בפתח. העיסוי הוא בכיוון של חצי עיגול, כששתי האצבעות נעות לכיוונים מנוגדים -לצידי הנרתיק, ואז למטה לכיוון פי הטבעת. במידה ואת מרגישה כאב או צריבה באזור העיסוי, אפשר לוותר. עיקר העיסוי נעשה בלידה עצמה על ידי המיילדת, ועל ידי הראש של התינוק, כאשר התינוק מתקדם בתעלת הלידה ואז נסוג, מתקדם שוב ונסוג.

חתך באזור הפרינאום:

בעבר, היתה הוראה גורפת בכל לידה ראשונה, לבצע חתך באזור הפרינאום, על מנת להרחיב את הפתח, ולמנוע קרעים נרחבים שעשויים לפגוע בפי הטבעת.

מכיוון שהוכח מחקרית, שחתך אינו מונע קרעים עמוקים, ומקביל בעצמו לקרע משמעותי, בוטלה ההוראה הגורפת. כיום מבצעים חתך רק במקרים בהם יש מצוקה עוברית (כגון צניחת דופק) או במקרים שיש צורך בהתערבות מכשירנית (מלקחיים או וואקום). במקרים כאלה סביר מאוד שיבוצע חתך מוצדק רפואית. במידה ואת עם אפידורל, לא תרגישי את החתך והתפירה שתבוא בעקבותיו. במידה ואת בלידה טבעית, כמובן שתבוצע הרדמה מקומית קודם לכן, על מנת שלא תחושי כאב בעת ביצוע החתך והתפירה.

אני רוצה שתיקחנה בחשבון שייתכן ויהיו קרעים ואפילו חתך במהלך הלידה. אל תיקחו את זה קשה. אחרי כמה ימים, תחושת אי הנוחות חולפת, וזיכרון התפרים נשאר מאחוריך.

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:

הנרייטה - מועדון נשים ויולדות כאן בשבילכן