נגישות

תנועות עובר הינן אותות חיים שהעובר שולח לעולם החיצון 

ריכזנו עבורך, את כל המידע בכדי שתוכלי לעקוב אחר מצבו

שנים רבות התייחסו לתנועות העובר כסימן לקיום הריון ועובר חי. תנועות העובר מוזכרות לראשונה בתנ"ך, בראשית פרק כ"ה, פסוק כ"ב, נאמר על רבקה אשת יצחק "ויתרוצצו הבנים בקרבה". בשנים האחרונות הוכח מעבר לכל ספק שתנועות העובר בתוך הרחם מהוות מדד חשוב למצב בריאותו וחיותו של העובר.

מתי חשה האישה לראשונה בתנועות העובר?

האישה מרגישה את תנועות העובר לראשונה בין השבוע ה 18- לשבוע ה 20- להריונה ולעיתים אף קודם לכן. בתחילה, התנועות נדירות יחסית ומורגשות בקושי. בהדרגה נעשות התנועות חזקות ורבות יותר והאישה יכולה להבדיל היטב בין תנועות העובר לבין פעילות אחרת כגון, תנועות המעיים והתכווצויות הרחם.

מהו מספר התנועות היומי?

ממוצע התנועות היומי של העובר עולה בהדרגה מ 200- תנועות ליום בשבוע ה 20- להריון עד לרמה ממוצעת של כ 570- תנועות בשבוע ה 32- . לאחר מכן קיימת ירידה הדרגתית, עד כדי 280 תנועות לפני הלידה. הירידה נובעת מתקופות שינה של העובר, המתארכות לקראת הלידה. בהיריון תאומים, שיעור התנועות גדול יותר מאשר בהריון יחיד.

האם קיימים שינויים במספר התנועות מיום ליום?

קיימים הבדלים במספר התנועות בין יום אחד למשנהו. להבדלים אלה אין ערך, אך ירידה במספר התנועות והיחלשותן, בעיקר חוסר בתנועות, עלולים להצביע על מצוקת העובר.

מהם שינויי קצב התנועות במשך היום?

במשך היום קצב התנועות אינו אחיד וידוע כי קיימת מחזוריות מסוימת של עירנות ושינה של העובר. העובר יכול לישון כ 10- עד 30 דקות ולאחר מכן להתעורר ושוב לישון וחוזר חלילה. ככל שההיריון מתקדם, משך תקופת השינה ארוך יותר אך ניתן לשער שתקופות השינה לא עולות על 30 דקות כל אחת.

במה תלוי מספר התנועות היומי המדווח על ידי האישה?

בפעילותו העצמית של העובר, לכל עובר קצב משלו.

במשך תקופות השינה של העובר.

בגיל ההריון. מספר התנועות ואופיין משתנה במהלך ההריון.

בנכונות האישה להקפיד על ספירת התנועות. אישה המתרכזת בספירת התנועות, תחוש יותר תנועות מזו הסופרת תוך כדי ביצוע פעילות אחרת.

בתרופות שמקבלת האישה. קיימות תרופות העוברות דרך השליה המשפיעות על תנועות העובר.

בגירויים חיצוניים כגון רעש חזק (מוסיקה רועשת), אור חזק או מגע חיצוני בבטן        

במצב בריאותו של העובר. במקרים כמו מחלות יתר לחץ דם בהריון, סוכרת ומחלות אחרות, עלול להיגרם סבל עוברי אשר אחד מביטוייו הוא ירידה במספר תנועות העובר, היחלשותן עד היעלמותן. לכן, ספירה יומיומית של תנועות העובר משמשת כאחת השיטות למעקב אחר מצבו של העובר בהריונות תקינים ובהריונות עם סיכון גבוה. באמצעות שיטה זו תוכלי להיות שותפה למעקב אחר מצב בריאותו של עוברך.                                                                         

כיצד עליך לספור את תנועות העובר?

החל מהשבוע ה 25- להיריון, ספרי את תנועות העובר 3 פעמים ביום: בוקר, צהרים וערב.

אם תוך 30 דקות חשת ב 4- תנועות ויותר, תוכלי להפסיק לספור ולחזור ולספור במועד הספירה הבא.

אם תוך 30 דקות ספרת פחות מ 4- תנועות, המשיכי לספור במשך שעה, שעתיים עד 4 שעות.

אם תוך 4 שעות חשת יותר מ 10- תנועות, תוכלי להפסיק לספור ולחזור ולספור במועד הספירה הבא.

אם במשך 4 שעות חשת פחות מ 10- תנועות או לא חשת כלל בתנועות, פני לבית חולים, לביצוע בדיקות נוספות כגון: רישום הדופק העוברי ולסריקה על קולית אולטרסאונד. יש להדגיש שאם מספר התנועות יורד באופן ניכר ובעיקר אם התנועות נעשות חלשות, כאשר בעבר הרגשת גם תנועות חזקות, הדבר צריך לעורר את חשדך.

ספירת תנועות העובר בפרק זמן מסוים, הינה שיטה טובה מעקב אחר מצבו של העובר, הן לנשים בהריון עם סיכון מילדותי גבוהה והן לנשים בהריון תקין.

השיטה קלה לביצוע, זולה וניתנת לשימוש נרחב, אך תלויה ברצון האישה ובהדרכה שקיבלה. תנועות העובר הינן אותות חיים שהעובר שולח לעולם החיצון ובידינו היכולת לעקוב אחריהן על מנת לקבל מידע על מצבו.

אם תתעוררנה שאלות בנושא, יש לפנות לרופא הנשים או לאחות בריאות הציבור בתחנות אם וילד.

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:

הנרייטה - מועדון נשים ויולדות כאן בשבילכן