נגישות

רפואת עיניים ומחלות עיניים

מערך העיניים בהדסה פועל בקמפוס עין כרם, קמפוס הר הצופים, ומרפאות הדסה בתל אביב. המערך מציע את כל מגוון הבדיקות והטיפולים הקיימים ברפואת עיניים בכל תתי ההתמחויות (ילדים, קטרקט, גלאוקומה, קרנית, רשתית, גידולים, אוקולופלסטיקה, נוירואופתלמולוגיה, ואובאיטיס).

במערך עובדים כ-50 רופאים ולצדם צוות תומך של אופטומטריסטיות, אחיות, טכנאים, יועצי גנטיקה ועובדים סוציאליים המעניקים מעטפת טיפולית שלמה שמעמידה את המטופל במרכז. בצוות המערך ישנם רופאים מובילים ברמה העולמית בתחומים השונים של רפואת העיניים, מנתחים מנוסים וחוקרים פורצי דרך.

טיפול ממוקד מטופל

אנו במערך העיניים רוצים להבטיח את איכות הטיפול ונוחות המטופל. אנחנו שמים את המטופל במרכז, ולכן דואגים לשמור על קשר עם רופאי המשפחה, רופאי העיניים בקהילה וקהילת האופטומטריסטים על מנת לתת את המענה והשירות המקיפים והטובים ביותר. כך ניתן לאפשר טיפול מקיף ומקצועי במקום אחד.

ניתוחי עיניים

מלבד המרפאות השונות כולל המערך חדרי ניתוח שנמצאים בקמפוס עין כרם ובקמפוס הר הצופים. בהדסה ישנם ארבעה חדרי ניתוח ייעודיים לעיניים, עם צוות רפואי המוכשר לניתוחים עדינים ומורכבים עבור כל סוגי מחלות העיניים. בחדרי הניתוח שלנו קיים הציוד המתקדם מסוגו לרבות מערכת מיקרוסקופ חדשנית, מכשיר לייזר לניתוחי קטרקט, וכן מצלמת OCT וקרקעית העין לצורך אבחון וטיפול מיטבי תוך ניתוחי. כוח האדם המיומן והציוד החדשני מאפשרים ניתוחים לטיפול במגוון מחלות העיניים כולל גידולים תוך-עיניים, גידולי פני שטח העין אצל ילדים ומבוגרים, ניתוחים משולבים של קטרקט ומחלות רשתית/ מחלת הגלאוקומה והשתלות קרנית בטכנולוגיות חדשניות. אנו שמחים לטפל בכלל האוכלוסייה: ילדים, מבוגרים, קשישים, ומטופלים בעלי לקויות וצרכים מיוחדים.

דימות העין

לצורך הטיפול בשיטות החדשניות והמקצועיות ביותר ברפואת עיניים יש צורך להשתמש בטכנולוגיות מתקדמות לצורך דימות חלקי העין השונים, על מנת להגיע לאבחנה מדויקת ומעקב מדויק לאורך הטיפול. יחידת הדימות של מערך העיניים כוללת את המכשירים המתקדמים ביותר לצורך אבחון מחלות עיניים כגון: צילומי רשתית שונים (OCT במגוון טכנולוגיות ו-OCTA), צילומי קרנית ומיפויה, OCT של מקטע קדמי של העין, ולצד אלה גם מכשירי ביומטריה (מדידת האופטיקה של העין) מתקדמים שמשמשים להכנת העין לניתוח קטרקט.

מכונים נלווים

מערך העיניים של בית החולים הדסה כולל גם את מכון מיכאלסון לראייה ירודה המטפל בילדים ומבוגרים שראייתם נפגעה בעקבות מחלה גנטית או מחלה נרכשת. המכון מאבחן את המחלות, מציע ייעוץ, אבחון גנטי ושיקום ראייתי, לרבות עזרה בהתאמה ושימוש בעזרי ראייה, הנגשת זכויות סוציאליות ומתן מענה מקיף למטופל ולמשפחתו בהתמודדות עם הראייה הירודה. מערך העיניים שותף גם במכון הלייזר "עין טל-הדסה". רופאי מערך העיניים בודקים ומנתחים בסניפים הממוקמים בקמפוס עין כרם וברמת החייל בתל אביב. במכון ניתן לעבור בדיקות התאמה לניתוח וכמובן לעבור ניתוח שמתבצע בציוד חדיש להשגת תוצאות מיטביות.

מחקר

במערך העיניים בבית החולים הדסה נערכים מחקרים רבים בהם מערכי מחקר בסיסיים ומחקרים תרגומיים (translational) במרכז למחקרים קליניים וחדשנות היחיד מסוגו בארץ הקיים בהדסה. מערך העיניים מתייחד בשילוב מעבדות מחקר, סטודנטים לרפואה, סטודנטים לתואר שני וPhD לצד מתמחים ורופאים בהתמחויות על.

הוראה

אנו מאמינים בחשיבות גידול הדור הבא של מובילי רפואת העיניים בישראל. לכן, אנו שותפים יחד עם האוניברסיטה העברית בחינוך של למעלה מ-120 סטודנטים לרפואה בשנה, זאת בנוסף לתוכנית המתמחים הישראלית לרפואת עיניים שאורכה חמש שנים והכשרה של כל תתי ההתמחויות השונות ברפואת העיניים. מלבד השפעתנו על הדור הבא של הרופאים בארץ, אנו מכשירים רופאים ממדינות שונות בעולם (דרום אמריקה, אפריקה ועוד) ובנוסף שולחים צוותים רפואיים לעזור במלחמה בעיוורון במדינות מתפתחות.

היסטוריה של מערך העיניים

רפואת העיניים בישראל החלה בביקורה של הנרייטה סולד בתחילת המאה הקודמת. סולד נדהמה ממגוון מחלות העיניים שראתה בארץ ישראל, במיוחד טרכומה, והחליטה לגייס רופאים ואחיות מאמריקה, כדי להגיע לישראל ולטפל במחלות אלה. המשלחות הרפואיות הללו הובילו בסופו של דבר להקמת ארגון "הדסה" בישראל ובניית בתי החולים "הדסה".

בשנת 1918 הוקמה מחלקת העיניים במרכז ירושלים שהייתה אחד מחמש המחלקות הראשונות בבית החולים הדסה ומחלקת העיניים הראשונה של היישוב העברי.

מאז ועד היום רפואת העיניים בהדסה מובילה בטיפול, מחקר, הוראת סטודנטים לרפואה, הכשרת מתמחים ומשתלמים עמיתים (Fellowship) ובהתנדבות במדינות מתפתחות ובקהילה בישראל.

ד"ר פייגנבאום, חלוץ בתחום רפואת העיניים בישראל, כיהן כמנהל מחלקת עיניים של הדסה במשך 32 שנים, עד 1954, כאשר החליף אותו פרופ' יצחק מיכאלסון. בהנחייתו, נולד דור ראשון של רופאי עיניים מומחים במחלות עיניים בישראל, רבים מהם הפכו לראשי מחלקות עיניים בבתי חולים שונים ברחבי הארץ. בשנת 1959 החל פרופ' מיכאלסון את המסורת של סיוע למדינות אפריקה ולמדינות מתפתחות אחרות הממשיכה עד עצם היום הזה. ב-1973 פרופ' חנן זאוברמן מונה למנהל המחלקה, ואחריו ניהל את מערך העיניים פרופ' יעקב פאר עד לשנת 2017.

פרופ' פאר הקים את היחידה לאונקולוגיה עינית הראשונה בישראל ופתח את שירותי כל תת ההתמחויות ברפואת עיניים בהדסה, שהיה למערך העיניים הראשון בארץ בו ניתנים כל סוגי הטיפולים הקיימים. באוקטובר 2017 נכנס לתפקיד מנהל מערך עיניים פרופ' איתי חוברס שסיים את לימודי הרפואה, רפואת העיניים וההתמחות בהדסה ומוביל את מערך העיניים במאה השנייה לקיומו.

מחלקות ומרפאות

פודקסטים - הקול על העין

חדשות המערך

דברים שכדאי לדעת

מחלות, תסמינים או מצבים רפואיים

הדסה כאן בשבילכם

כתובתקומה 0, בניין ישן

שעות פעילות מזכירותא'-ה' 08:30-14:30
טלפון02-6776326
מזכירות חקר הראייה02-6776584
דואר אלקטרוני [email protected]