נגישות

מדריך הנקה

הנקה מהווה חלק בלתי נפרד מבניית הקשר הראשוני בינך לבין תינוקך ומהווה המשך ישיר וטבעי להריון, לכן, מומלץ להניק מוקדם ככול האפשר לאחר הלידה.

ניתן לחלק את ההנקה לשניים: הנקה זורמת, רגועה ומלאת הנאה. ולעומתה כזו שנלחמת, מנסה,שורדת או נכנעת.

אז איך הופכים את שעת ההנקה לשעת הענקה מושלמת ורגועה?

חלב האם בימים הראשונים:

חלב ראשוני הנקרא קולוסטרום מצוי בשד כבר בשלב הלידה. הוא נוצר החל מהשבוע השש עשרה להריון, הינו בעל מרקם סמיך, צבעו בד"כ צהבהב או שקוף וחשיבותו רבה. הקולסטרום עשיר בנוגדנים ובתאים לבנים המגנים על התינוק במפני זיהומים. הוא בעל אפקט משלשל המנקה את גוף התינוק מהמקוניום (הצואה בימים הראשונים) ובכך מסייע למניעת צהבת היילוד. הקולוסטרום מכיל גורמי גדילה המסייעים לבשלות המעי והוא מסייע למונע אלרגיות ורגישויות. הוא עשיר בחלבון ונוצר בכמות של 7-123 סמ"ק ביממה. בימים הראשונים לא תרגישי שינוי בשד, בשל כמותו הקטנה של הקולוסטרום ודבר זה הינו תקין ונורמלי.

כבר בימים הראשונים מומלץ לתת לתינוק לינוק כמה שירצה. כמות הקולוסטרום הקטנה, מותאמת בדיוק לצרכי התינוק. מומלץ לבצע מספר החלפות בין הצדדים ( 3- 4 ) בזמן הארוחה כך מתאפשר לתינוק לקבל את הכמות הדרושה לגופו.

חלב האם לאחר הימים הראשונים:

כעבור מספר ימים מהלידה ( ביום 3- 4 לאחר הלידה), החלב שנוצר מתחיל לשנות את הרכבו לחלב יותר בוגר ונוצר בנפח גדול יותר ולכן , יש תחושת מלאות וכבדות בשדיים. הרכב החלב משתנה במהלך ההנקה:

בתחילה משתחרר חלב העשיר בנוזלים סוכר וחלבון, צבעו לבן-כחלחל ולכן אין צורך בתוספת מים להנקה. בהמשך ההנקה, החלב המשתחרר מהשד צבעו יותר לבן והוא עשיר יותר בשומן. השומן עשיר בקלוריות גורם לתחושת השובע ומעניק לתינוק את האנרגיה הדרושה לגופו.

צד אחד או שניים?

עקב שינוי בהרכב החלב בזמן הארוחה יש לאפשר לתינוק לינוק ללא הגבלה ולסיים בעצמו את הצד הראשון ,על מנת, שיגיע גם לחלב העשיר בשומן. לאחר שהתינוק שיחרר את השד הראשון עליך להציע לו את הצד השני, לפעמים ירצה גם צד שני ולפעמים לא. בארוחה הבאה, עדיף להתחיל להניק בצד בו סיים או לא ינק כלל. ניתן גם להתחיל להניק מהצד המרגיש יותר מלא.

חשוב לדעת כי גודל קיבתו של התינוק כגודל אגרופו, לכן יינק לעיתים קרובות, כמויות קטנות.

איך תדעי מתי להניק?

מומלץ להסתכל על התינוק כדי לדעת מתי להניק ולא להביט בשעון. הנקה אורכת בדרך כלל בין 20 - 50 דקות. המרווחים בין הארוחות אינם קבועים. יתכן מצב שבו יינק מספר ארוחות במקבץ לעיתים קרובות, ובסופן, מנוחה של מספר שעות.

חשוב לדעת , כי על התינוק לאכול לפחות 8 פעמים ביממה.

יש להציע לתינוק לינוק בכל פעם שיראה סימני רעב (פתיחת הפה ותנועת חיפוש או הבאת יד לפה) בכי הינו סימן מאוחר לרעב!!!

ככל שתינוקך ישהה יותר זמן במחיצתך, תוכלי ללמוד להכירו ולהיענות לצרכיך מהר יותר וטוב יותר.

אופן ההנקה:

בימים הראשונים, כאשר השד רך, זה הזמן הטוב ביותר להתאמן על טכניקת ההנקה. על מנת שההנקה תהא מוצלחת, יש לדאוג שתנוחת ההנקה תהא טובה, ביחס בין גוף התינוק לשד. כמו כן , אין לשנות את צורתו הטבעית של השד , כך תהא הצמדות טובה של פי התינוק לשד. תנוחה והצמדות נכונות , ימנעו פצעים וכאבים בפטמות וכן, יספקו את כמות החלב הנדרשת לצרכיי התינוק.

לעיתים, בימים הראשונים, תוכלי לנסות להניק את תינוקך כשהוא רדום. במידה ולא אכל מספר שעות ( 3- 4 שעות ), עלייך לנסות להעירו באמצעות:

ניענוע קל, החלפת חיתול, הפשטה של התינוק ומגע עור בעור או טיפטוף קולסטרום/חלב אם והרטבת השפתיים.

מה הסימנים לכך שההנקה מתנהלת היטב?

למרות שלא ניתן "לראות" את כמות החלב שהתינוק מקבל, ניתן להעריך האם ההנקה מספקת את צרכיו. לשם כך, יש לשים לב למספר סימנים הן אצלך והן אצל תינוקך:

יציאות - ביום הראשון צבע היציאה הוא שחור (מיקוניום). בהמשך, הצבע משתנה לחום ירקרק עד שהופך לצהוב חרדל ונראה כמו קוטג'. מהיום ה- 5 צריכות להיות לפחות 2-3 יציאות גדולות ביממה (עד גיל 6 שבועות). במידה וצבע או כמות היציאות לא משתנים מיום 5-6 לאחר הלידה, חשוב להעריך את ההנקה (תנוחה, צורת ההצמדות לשד, מספר ארוחות ,משך הארוחות) וחשוב לפנות לגורם מקצועי בהקדם.

שתן – בשלושת הימים הראשונים 1-3 טיטולים עם שתן, מהיום ה- 4 צריכים להיות לפחות 6 טיטולים עם שתן ( כ- 3 כפות מים בטיטול יתנו אומדן טוב לטיטול מלא).

בימים הראשונים התכווצויות ברחם ודימום וסתי מוגבר בעת ההנקה, וכן הרגשת צימאון הנגרמים עקב הפרשת הורמונים בזמן ההנקה הן תופעות נפוצות.

כאשר כמות החלב בשד עולה (מהיום השלישי או רביעי לאחר הלידה ), ניתן לשמוע קולות בליעה בעת ההנקה וכן תחושת שחרור השד בסיום ההנקה.

בעת הנקה משד אחד, יתכן ותחושי בטפטוף חלב גם מהשד השני. טפטוף זה מעיד על רפלקס שחרור החלב. עם זאת לא כל אישה תחוש בטפטוף ואין זה כשלעצמו מעיד על כמות החלב.

מצופה כי עליה במשקל התינוק תהייה לפחות 135 גרם בשבוע (עד גיל 6 שבועות).

מה עם בקבוקים ומוצצים?

אמהות מניקות מביעות, לעיתים, רצון לתת לתינוק גם בקבוק או להרגיעו על ידי מוצץ. הדבר עלול לבלבל את התינוק ולשבש את יכולתו לינוק. כתוצאה ממתן בקבוק או מוצץ לתינוק צעיר יתכנו כאבים בהנקה ואפילו סירוב התינוק לינוק מהשד. במידה ורוצים לשלב בין ההנקה לפטמות מלאכותיות, רצוי להמתין לפחות 4 -6 שבועות עד להתבססות ההנקה.

באיזו תנוחה כדאי להניק?

ישנן מספר תנוחות הנקה. עלייך לבחור את התנוחה או התנוחות המתאימות ביותר לך ולתינוקך ,כך ימנעו כאבים בפטמות וההנקה תהיה זורמת ונעימה.

העקרונות המנחים לכל התנוחות הם:

גוף התינוק צמוד לגופך

פניו של התינוק מול השד כאשר אפו מול הפטמה לפני שפתח את פיו.

תמיכה לעורף ואגן התינוק ( ללא תמיכה בראשו) כך שיש קו ישיר בין האוזן והאגן שלו .

ראש התינוק יכול לנוע אחורנית בקלות.

אפשר לגרות קלות את שפתו התחתונה של התינוק עם הפטמה על מנת שיפתח את פיו.

הצמדת התינוק לשד צריכה להיעשות בתנועה מהירה כאשר פיו פתוח רחב וגדול. ראשו מוטה מעט אחורה, סנטרו מוביל לכיוון השד.

יש לשים לב שהתינוק תופס את הפטמה וחלק גדול מההילה מתחת לפטמה, ושפתו התחתונה מופשלת כלפי חוץ. פטמת האם פונה לכיוון החיך העליון של התינוק.

הביאי את התינוק לשד ולא להפך.

תנוחת המעבר:

שבי בנוחות על הכיסא , הניחי רגליך על שרפרף קטן , השתמשי בכריות – כרית לתמיכה בגבך , כרית על ברכייך כדי להגביה את התינוק לגובה השד ( במידת הצורך ). הניחי את תינוקך מולך , גופו ישר מול גופך, כף היד הנגדית לשד תומכת בעורף התינוק , תפסי את השד בצורת C (אגודל בחלק עליון ו- 4 אצבעות תומכות בחלק התחתון של השד או בצלעות) וקרבי את התינוק לשד.

תנוחת המעבר מצוינת בשלב התחלתי של ההנקה ללמידת טכניקת ההנקה.

תנוחה צידית:

שבי בנוחות , הניחי כרית לתמיכה בגבך וכרית לצידך, הניחי את התינוק על גבו כשהוא על הכרית. אחזי בעורף התינוק עם היד של השד ממנו את מניקה, תמכי עם הזרוע בגבו או בישבנו. חשוב לשמור שרגליו של התינוק יהיו בזוית של תשעים מעלות, כך שלא יגעו במשענת הכיסא. תפסי את השד בצורת C וקרבי את התינוק לשד.

תנוחה זו טובה במצבים הבאים: הנקת תינוק קטן, השד גדול מאוד, הנקת תאומים,לאחר ניתוח קיסרי וכן כאשר הפטמות פצועות.

הנקה בשכיבה:

שכבי על הצד כאשר ברכייך כפופות ,הניחי כרית מתחת לראשך , הניחי את התינוק על צידו כשגופו וראשו צמודים אלייך. את יכולה לתמוך בגופו עם כרית או שמיכה מגולגלת עד גובה כתפיו אך שלא תיגע בראשו, השתמשי בידך הפנויה כדי להציעה לו את השד הקרוב למיטה.

תנוחה זו טובה למנוחה ,ליולדת עם תפרים ולאחר ניתוח קיסרי.

התנוחה הקלאסית:

בודאי ראית כבר נשים מניקות בתנוחה זו. היא מתאימה כאשר ההנקה זורמת וקלה ,לאחר שהתינוק למד כבר להיצמד לשד בקלות ואת מרגישה יותר מיומנת.

ומה עם חזייה?

לבישת חזייה הינה בחירה אישית של נוחות. החזייה צריכה להיות תומכת וטובה (לא לוחצת), עשויה כותנה ללא ברזלים. אין צורך ללבוש חזייה בלילה.

קשיים שכיחים בהנקה ואיך כדאי לטפל בהם:

פטמות פצועות:

פטמות פצועות נגרמות בדרך כלל מהיצמדות או תפיסה לא נכונים של התינוק לשד.

שינוי תנוחת ההנקה והצמדות נכונה לשד יכולה להקל ולעזור.

כדאי להתחיל ולהניק בצד הפחות כואב

אוורור הפטמות בסוף ההנקה.

מריחת הפטמה בחלב בגמר ההנקה ו/או משחה המבוססת על החומר לנולין LANOLIN.

להימנע משטיפת השד בסבון וכן להימנע ממריחת משחות על השד שיש צורך להורידן לפני ההנקה.

גודש:

גודש אינו מצב רגיל בהנקה ומעיד על פינוי לא יעיל של החלב מהשד: למשל הנקה שאינה בתדירות מספקת או היצמדות לשד שאינה נכונה.

סימנים לגודש:

חזה קשה וכואב , כאב דו צדדי, נפיחות בשד ובבית השחי , יש גושים ומתח באזור הפטמה המקשה על תפיסת הפטמה וההילה על ידי התינוק

מניעה וטיפול בגודש:

בקשי עזרה כדי לוודא שההצמדה של התינוק נכונה.

הניקי לעיתים קרובות , נוחי בין ההנקות ואל תדלגי על הנקות. הניקי את התינוק גם בלילה. אם חולף זמן ממושך בין הארוחות, מותר ואף מומלץ להעירו כדי שיינק.

סמוך ולפני ההנקה יש לעסות את השד תנועות מעגליות מבסיס השד לכיוון הפטמה.

תוך כדי העיסוי להוציא חלב עד לריכוך ההילה- כדי שהתינוק יוכל לתפוס את הפטמה. ניתן להשתמש לפעולה זו גם במשאבה.

לפני ההנקה, ניתן לעשות קומפרסים חמים על הגב ( בקו החזייה) מלווים בעיסוי עדין. להימנע מקומפרסים חמים ישירות על השד או מקלחות חמות העלולים להחמיר את הגודש או לגרום לכוויה.

התחילי להניק מהצד הגדוש , במידה ויש טפטוף חלב מהשד השני בזמן ההנקה, הניחי לו לטפטף.

לאחר ההנקה הניחי קומפרסים קרים על השד (ולא על הפטמה) למשך מספר דקות.

במידה וחום הגוף שלך עולה ו/או השד נשאר תפוח ואדום יש לפנות בדחיפות לעזרה מקצועית.

עד מתי להניק?

המלצת משרד הבריאות היא להניק בלעדית (ללא תוספות) עד תום החודש השישי לאחר הלידה, ולהמשיך להניק בשילוב הדרגתי עם מזון מוצק כל עוד הדבר מתאים לאם ולתינוק/פעוט.

זכרי!

ההנקה הינה אומנות נרכשת ולאחר תקופת הלמידה היא מהנה ומספקת ביותר לאם ולתינוק. הנקה על פי דרישת התינוק ושהיית התינוק עם האם כמה שיותר, הם מפתח להצלחת ההנקה.

אל תהססי לפנות לעזרה מקצועית בכל שאלה או קושי.

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:

הנרייטה - מועדון נשים ויולדות כאן בשבילכן