נגישות

טיפים לטיפול בתינוק

השבועיים הראשונים בבית הם המלחיצים והלחוצים ביותר. בנקודת המפגש של חוסר הניסיון עם הצורך לדאוג לתינוק אתם עלולים לחוש חסרי אונים ולכן במיוחד עבורכם ריכזנו טיפים חיוניים לטיפול בתינוק.

החתלה:

מומלץ לחתל באמצע ההאכלה ואפשר גם לפני הארוחה או חצי שעה אחריה. אם מתאפשר, רצוי לשטוף את הישבן תחת מים זורמים עם סבון.

מומלץ למרוח משחה בכל החתלה. אם נוצרת אדמומיות באיברי המין או בעכוז, והמצב אינו משתפר תוך כמה ימים, יש לפנות לרופא שיבדוק שאין מדובר בתפרחת חיתולים וימליץ על משחה טיפולית מתאימה.

הלבשה:

בחודש הראשון לחייו מתקשה התינוק לשמור על חום גופו, ויש לדאוג לחממו. יחד אם זאת, אל תפריזו בכמות השכבות כדי שהוא יוכל להניע את איבריו בחופשיות ולהרגיש בנוח. כדי להלבישו בשכבה אחת יותר מזו שלובש ההורה. התאימו את מידות הבגד לגופו של התינוק ולהרגשתו: אם הוא מזיע בראש או בצוואר (לא בזמן ההאכלה) או כאשר מופיעה פריחת הזעה באזור הצוואר – חם לו, ויש לצנן אותו באמצעות הסרת שכבות או הורדת הטמפרטורה בסביבתו.

לפני הרחצה:

הזמן המומלץ ביותר לניקוי התינוק הוא לפני הרחצה באמבטיה, על משטח ההחתלה. הכינו מראש מגבונים לחים, צמר גפן ותחליב עדין לעור התינוק. נקו את הקפלים העדינים בצוואר התינוק, שעלולים להזדהם. הפרידו בעדינות בין שכבות העור בסיוע האגודל והאצבע, והעבירו בכל קפל, בעדינות ולכיוון אחד, מגבון לח או צמר גפן טבול במעט תחליב לתינוקות.

טיפול בגדם הטבור:

גדם חבל הטבור נופל בדרך כלל בין היום השביעי ליום ה-14 לאחר הלידה. בכל החתלה יש לנקות את הגלד באמצעות אלכוהול, על פי ההנחיות שקיבלתם בבית היולדות, עד לנשירתו. במקרה של אודם סביב הטבור, הפרשה בעלת ריח רע, דימום או מראה שאינו אופייני לטבור רגיל, התייעצו עם אחות טיפת חלב או עם הרופא המטפל.

אמבטיה:

חשוב לרחוץ את התינוק מדי יום, גם לפני נשירת הטבור. לפני שמכניסים את התינוק לאמבט מים, יש לבדוק את חומם באמצעות מדחום מיוחד או המרפק שלכם. הטמפרטורה האידיאלית לרחצה היא 37 מעלות. רצוי שבחדר הרחצה תהיה הטמפרטורה 26 מעלות. ניתן להשתמש בכל סבון אמבט המיועד לתינוקות. את הפנים יש לרחוץ במים בלבד, ואת הראש ניתן לחפוף מדי יום. בתום הרחצה יש לנגף את הגוף הקטן היטב, בפרט באזורי הקפלים ובטבור. אין להשאיר תינוק לבדו אף לא ל"רגע".

אוזניים:

קיים איסור מוחלט על ניקוי החלק הפנימי של אוזני התינוק. את האפרכסת מנקים באמצעות מקלונים מיוחדים, מגבת או חיתול בד.

עיניים:

יש לפנות בעדינות את הפרשות העיניים באמצעות פד נפרד לכל עין. הספיגו כל פד במעט מים רתוחים מצוננים, ונגבו ניגוב אחד מהזווית החיצונית של העין פנימה. אם נותרו עוד הפרשות או לכלוך – הקפידו להשתמש בפד חדש. במקרים של הפרשות דלקתיות או מוגלתיות יש לפנות לרופא. בעקבות הלחץ בלידה, ייתכנו שטפי דם קטנים בלחמיות העיניים ובצקת קלה בעפעפיים. תופעות אלה נעלמות מאליהן בתוך כמה ימים.

אף:

כמה ימים לאחר הלידה מצטבר בנחירי התינוק גודש קל כתוצר לוואי של המעבר ממי השפיר לעולם. אם האף סתום או כאשר התינוק מנוזל יש להתייעץ עם הרופא המטפל או עם אחות טיפת חלב.

עור יבש:

אם עור התינוק יבש ומתקלף, כולל עור הקרקפת, התייעצו לגבי הטיפול עם אחיות טיפת חלב או עם הרופא המטפל. אין למרוח את עורו בתחליב לחות, שמן או טלק. אפשר להשתמש בשמן אמבט רפואי כתחליב לסבון רחצה.

ציפורניים:

אם התינוק שורט את עצמו וציפורניו אינן דבוקות לעור האצבעות ניתן לגזור את החלק הבולט מהן באמצעות מספריים מיוחדים, בצורה ישרה. רצוי לעשות זאת כשהתינוק ישן או רגוע לאחר האכלה.

השכבת התינוק:

ארגון רופאי הילדים ממליץ להשכיב את התינוק על גבו בזמן השינה. שינה על הבטן מהווה אחד מגורמי הסיכון לתסמונת מוות בעריסה ואינה מומלצת. שכיבה על הצד עלולה לגרום לאי שוויון בין שני צדי הגוף, עקב אי הפעלה של שני הצדדים בו זמנית. עם זאת, בזמן הערות יש להשכיב את התינוק על בטנו, כשהוא תחת השגחתכם.

החזקת התינוק:

רצוי מאוד לחבק את התינוק ולא להחזיקו רחוק מגופכם. יש להעניק לראשו תמיכה באמצעות כפות הידיים.

לאחר ברית המילה:

הטיפול הוא לפי הנחיות המוהל. אם מופיע דימום, יש ליידע באופן מיידי את המוהל או את הרופא המטפל.

מניעת נזקי שמש:

זכרו: חשיפת התינוק לשמש למשך דקה שקולה לחצי שעה של שהיית מבוגר בשמש. עור הגוף של התינוק עדין מאוד, ומוטב לא לחשוף אותו כלל לשמש לפני גיל שנה. אם אתם מוכרחים לצאת לשמש, הלבישו את התינוק בבגדים עם שרוולים ארוכים והקפידו למרוח את חלקי גופו החשופים בקרם הגנה לתינוקות. לפני השימוש בקרם נסו למרוח כמות זעירה על עורו של התינוק, כדי לוודא שאינו רגיש לתכשיר.

עיסוי התינוק:

עיסוי התינוק עוזר להרפות מתחים, מקל כאבי בטן, גזים ובעיות נשימה, תורם לשינה רגועה ומחזק את הקשר בין ההורה לבין הילד. חשוב להקדיש זמן לעיסוי, ולא לעסוק בו תוך כדי פעילות אחרת. הקפידו לעסות את התינוק כאשר הוא רגוע, כשאינו בוכה או חולה וכשאינו עייף – הזמן המתאים הוא כשמבטו של התינוק ערני ותנועות גופו איטיות. הטמפרטורה בחדר צריכה להיות 25-26 מעלות, והתאורה רכה ונעימה. בעת העיסוי חזרו על כל תנועה שלוש פעמים, והקפידו לבצע את העיסוי משני צדי הגוף במידה שווה.

מוצרי ניקיון סינתטיים:

רבים מחומרי הניקוי שבהם אנו משתמשים, כמו אקונומיקה וחומצות מלח שונות, הם חומרים כימיים אגרסיביים שעלולים לעורר בתינוק אלרגיות שונות. בניגוד לאדם בוגר, ההולך זקוף, התינוק יתחיל בקרוב לזחול על הרצפה, לגעת בחומרים שבהם שטפנו את הבית ולהריחם מקרוב. כדי לבדוק את המוצרים, ולשקול שימוש במוצרי ניקוי אגרסיביים פחות, ובראשם מוצרי ניקוי אקולוגיים המבוססים על צמחים ומינרליים – תרכובות טבעיות המתפרקות ללא סכנה.

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:

הנרייטה - מועדון יולדות כאן בשבילכן