נגישות

המדריך לטיפול בתינוק

הנה הוא גוף קטן, נושם בכוחות עצמו, בוכה בקול גדול וכל מה שאתם רוצים זה לאמץ אותו אל גופכם.

כשתינוקכם בא לעולם הוא הופך למרכז חייכם וגורם למהפך גדול מלא במבוכה, בלבול וחששות אז מה עושים עם הייצור הקטן הזה לבד בבית ואיך מטפלים בו?

היגיינה:

הניקיון הוא אבן היסוד בהיגיינת התינוק, ובראש ובראשונה הרחצה באמבטיה אותה רצוי לקיים מידי יום גם אם לא נשר עדיין גדם הטבור. האמבטיה משרה רוגע על התינוק ורצוי שתעשה לפני השינה. על חדר האמבטיה להיות מחומם היטב, מעט מעל 22 מעלות. טמפרטורת המים האופטימלית היא כ- 37 מעלות. מומלץ להכין מראש את כל הדרוש לפני הרחצה באמבטיה. רצוי להשתמש באל סבון נוזלי לתינוקות של חברת מורז על בסיס צמחי מרפא או שמפו ותחליב רחצה לתינוקות שניים במוצר אחד אל סבון לעור עדין על בסיס פרחי קמומיל ואכילאה. המרכיבים הצמחיים הפעילים מגנים על עור התינוק מפני יובש וגירוי ושומרים עליו רך וחלק.

בזכות עדינותו ,יכול האל-סבון לשמש כשמפו לתינוקות והוא מומלץ גם לילדים ולמבוגרים בעלי עור עדין. מכיל 85% תמציות צמחים. אינו מכיל פרבנים

שמפו אל דמע ותחליב רחצה היפו אלרגני לתינוקות. מועשר בתמצית צמחית שיבולת שועל להרגעת העור מגירויים. אינו צורב בעיניים ומעולה לשימוש יומיומי.

בזמן הרחצה יש לנקות את כל חלקי גופו הגלויים לעין של התינוק,אולם לא לנקות את אפו ואוזניו בכדי לא לדחוף לתוכם לכלוך. יש לנקות מתחת לסנטר ולקפלי הצוואר מכיוון שהזעה במקומות אלה עלולה לגרום לגירוי בעור.

החתלה:

השבועות הראשונים לחיי התינוק נראים לעיתים כמחזור אינסופי של החלפת חיתולים. רצוי להחליף את חיתול התינוק בכל פעם שהוא נרטב או מתלכלך כדי למנוע גירוי בעורו. לפני ההחתלה יש לוודא כי כל הציוד הדרוש זמין. יש לשטוף ידיים, להשכיב את התינוק על מזרן החתלה, לפתוח את בגדיו התחתונים ואת החיתול ולנקות את הצואה.לאחר מכן יש להרטיב צמר גפן במים ולנקות היטב את הקפלים בחלק העליון של רגליו, לנקות את פי הטבעת. ובהמשך את הישבן והירכיים עם מטליות לחות שאינן מכילות אלכוהול. לאחר מכן יש למרוח קרם החתלה אל איבר המין ומסביבו ועל פי הטבעת והישבן. במקרה של גירוי באזורים אלה חשוב לנקות ולנגב היטב את האזור המגורה, למרוח קרם ולהשאיר ללא חיתול לזמן מה.אם הגירוי נמשך יותר מיומיים או אם יש חשש לפטריה יש לפנות לרופא. פעולת ההחתלה היא הזדמנות מצויינת לאם ולבן זוגה לדבר ולשחק עם התינוק.

ביגוד והלבשה:

בשבועות הראשונים יאלצו ההורים להלביש ולהפשיט את התינוק לעיתים תכופות.לכן בגדיו צריכים להיות נוחים להלבשה ולכביסה במכונה ורצוי שיהיו מבדים טבעיים המאפשרים לתינוק ויסות יעיל של חום גופו.

ככל שהתינוק קטן יותר, קשה לו לשמור על חום גופו ולכן יש להלבישו בבגדים מתאימים, אך לא כאלה שיגרמו לו לאי נוחות. יותר מידי בגדים מקשים על תנועה חופשית של הגוף,על זרימת הדם ועל ויסות חום הגוף. חשוב לכבס כל בגד לפני ההלבשה הראשונה על מנת למנוע גירויים אלרגים בעור. פעולות ההלבשה וההפשטה של התינוק הן הזדמנות מצויינת להתוודע אל גופו ובמקביל מאפשרות ללטף ולחבק אותו.

בכי:

קרוב לוודאי שהתינוק יבכה הרבה בשנה הראשונה לחייו, כיוון שזאת הדרך היחידה בה יכול לבטא רעב ורצון לתמיכה. עם זאת, בגיל שלושה חודשים חל שינוי בהתנהגותו של התינוק, ואת מקום הבכי תופסים הלמידה והכרות עם העולם הסובב אותו.

כשהתינוק בוכה לא צריך להתלבט האם להרימו - זה אינו פינוק יתר! חשוב שהתינוק יחוש שהוא יכול לסמוך עליכם.מן הראוי להתייחס לכל בכי ותמיד.

כמה דרכים להרגיע את התינוק:

להציע לתינוק לאכול - רעב הוא הסיבה השכיחה ביותר לבכי.

לחבק את התינוק לעיתים קרובות - הוא אוהב וזקוק לחיבוק על מנת להירגע.

לנענע את התינוק בתנועה קצבית ומרגיעה.

לעטוף את התינוק בשמיכה על מנת שיחוש בטוח ומוגן

השכבה ושינה:

מוטב להרגיל את התינוק לישון מיד לאחר האכלה במיטתו. לאחר הרדמת התינוק אין צורך להתהלך בבית על קצות האצבעות ולדבר בלחש. התנהגות כזאת רק תגרום לתינוק להתעורר מכל קול לא צפוי.

הנחיית משרד הבריאות אומרת כי יש להשכיב את התינוק על גבו, יחד עם זאת גם לשכיבה על הבטן חשיבות רבה להתפתחות שרירי החזה והצווואר. לכן בזמן ערות כאשר ישנה השגחה מלאה רצוי להשכיבו על הבטן.

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:

הנרייטה - מועדון יולדות כאן בשבילכן