נגישות

שנת תינוקות זה לא חלום

חזרתיות קבועה על תנועות, צלילים מוניטורים, ריחות מוכרים, שמיכה רכה ויצירת תנאים סביבתיים קבועים, כל אלה יסייעו לכם בהקניית הרגלי שינה לתינוק שלכם. משאלת הלב של ההורים לכמה שעות שינה היא כבר לא חלום | הדר אלבוים, דוברת הדסה 

רובם המכריע של התינוקות ישלים שינה רצופה של לילה שלם בשנה הראשונה לחייהם, אבל מה עד אז? "תינוק חדש במשפחה לא אומר שאתם צריכים לוותר על השינה שלכם לעשור הקרוב", מגלות שרה ניצן, יועצת שינה, סגנית אחות ראשית יולדות ב' בבית החולים הדסה עין ככרם ונועה בן יאיר, מיילדת ומדריכה לליווי התפתחותי בשיטת שלהב בהדסה עין כרם. "לא מדובר בגזרה. למעשה, בעזרת סדרת פעולות פשוטה ניתן להכניס סדר לדפוסי השינה הכאוטיים של התינוק ולהקנות לו בתהליך הרגלי שינה קבועים, ויאפשר להורים הסתגלות טובה יותר למציאות החדשה". שנת תינוקות היא צורך בסיסי וחיוני לקיום ולגדילה. בחודשים הראשונים הם ישנים כ- 18 שעות ביממה אם כי ללא דפוס שינה קבוע. עד השנה הראשונה לחייהם ישלימו רובם לילה מלא של שינה אבל כדי לשרוד עד אז קיימות דרכים להכניס מעט סדר לבלגן.

מהכפר לעיר הגדולה:

אחרי תשעה חודשים בהם בילה בתנאים האופטימליים של הבועה התוך רחמית – בטמפרטורה מושלמת, ללא תחושת רעב, בתנודה תמידית וכשסביבו קולות מוכרים של דפיקות לב האמא ופעימות כלי הדם שעטפו אותו, הוא מגיח לעולם וכללי המשחק משתנים באחת. את השבועות הראשונים הוא יקדיש להסתגלות וגם כאן, כמו רוב שנות חייו, הוא יזדקק לעזרת ההורים, הפעם כדי להירדם. חזרתיות קבועה על תנועות, צלילים מונוטוניים, ריחות מוכרים, שמיכה רכה ויצירת תנאים סביבתיים קבועים, כל אלה יסיעו לכם בהקניית הרגלי שינה לתינוק שלכם. בתקופה זו הם נרדמים לרוב בזמן האכלה, מציצה, על הידיים תוך כדי ערסול ותנועה.

הנקה ושנת לילה:

לשעון הביולוגי של התינוק, המסייע בהבנת המרחב שסביבו ומסייע להבדיל בין יום ללילה, נדרשת תקופה של כחודש וחצי כדי להתפתח. חשיפה לאור יום מסייעת לעשות סדר בהורמונים היוצרים שעון ביולוגי, ומומלץ כבר בהתחלה לחשוף את התינוק לאור במהלך היום ולסביבה חשוכה בלילה. החל מגיל שישה שבועות התינוק יכול בהדרגה להתחיל ללמוד להירדם לבד. סביב הגיל הזה מומלץ, לפחות פעם ביום, להשכיב את התינוק במיטה כאשר הוא עדיין ער או מנומנם. בחודשים הראשוניים מומלץ להניק את התינוק על פי דרישה, גם בלילה. הסיבה לכל היא הורמון האוקסיטוצין המופרש בהנקה, תורם לתחושת רוגע ומסייע לתהליך ההרדמות לאחר היקיצה. בגיל שלושה חודשים מתחיל מח התינוק להפריש את הורמון המלטונין, המסייע בתהליכים הקשורים בשעון ביולוגי וחיוני למחזורי שינה. עד גיל זה תינוקות מקבלים את ההורמון בהנקה אשר נמצא בחלב האם ומגיעה לשיא ריכוז בשעות הערב. הפרשת המלטונין, לצד תהליכים קוגניטיביים אחרים שמפתחים עז אז, מאפשרים לנסות ולהסדיר מחדש את מחזורי ההנקה של התינוק. סביב הגיל הזה מתחיל להיווצר "סדר יום" ומומלץ להכניס גם טקס שינה קצר לתהליך ההרדמה. לכל סוג שינה יש תפקיד. בעוד שתפקידה של שינה עמוקה הוא לאפשר התפתחות, תפקידה של השינה הקלה, שבאה לביטוי בהתעוררות לסירוגין, מגנה מפני מוות בעריסה. זו הסיבה להמלצה על שימוש במוצץ כבר מגיל חודש, לאחר ביסוס ההנקה.

חלון השינה:

לכל תינוק יש את "חלון השינה" שלו (למרות שקיים "חלון זמן ממוצע" שמתאים לרוב התינוקות). זהו הזמן האופטימאלי להשכיב אותו לישון. מומלץ להיצמד לטבלת חלון שינה ולהיות ערניים לסימני עייפות כדי לא להחמיץ את החלון. מאותה הסיבה, יש להימנע מגירויי יתר כמו משחקים ומוביילים בתחום "חלון השינה" ערות יתר וחוסר בשינה גורמים לגוף לייצר תחושת סטרס, המלווה בהפרשה של הורמוני דחק, דבר המונע הירדמות ומגביר את מצב חוסר השינה.

הקשר שינה:

הקשרי שינה הם התנאים הקבועים שנמצאים בסביבת התינוק ומסייעים בתהליך ההרדמות שלו. כדי לייצר הקשרי שינה ניתן להשתמש בשמיכה, בובה רכה או אפילו מטפחת עם ריח האם ובלבד שהרגל השינה יהיה חיצוני. זאת בניגוד להקשר שינה שמחייב נוכחות של ההורה, דוגמת ליטוף או מגע שיער בזמן ההירדמות. ככל שהתנאים קבועים כך נוצרת התניה חזקה יותר והתינוק לומד לשייך את אותם הגירויים לשינה, עד שהם הופכים להקשרי שינה. כאשר תינוק עובר ממחזור שינה אחד לשני הוא יחפש את הקשרי השינה האלו על מנת לחזור לישון. ככל שהקשרי השינה חזקים, תידרש פחות התערבות חיצונית מצד ההורים כדי להחזיר את התינוק.

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:

הנרייטה - מועדון נשים ויולדות כאן בשבילכן