נגישות

טיפוח עור התינוק

ציפי רפאל, אחות ראשית, מחלקת יולדות ג', הדסה עין כרם

עור גופם של התינוקות הרכים, בהשוואה לעור של בוגרים, הוא עדין, רגיש ודורש טיפוח ותשומת לב.

ראשית, שכבות העור המכונות אפידרמיס ודרמיס הינן דקות במיוחד, ייצור המלנין, השומר על גופנו מפני קרינה, הינו מופחת, ורמת ה-PH של עור התינוק היא נמוכה.

כל אלו מגבירים את הסיכון לתופעות כמו שבירות יתר של העור, שלפוחיות ונזקים במגע עם חומרים שונים. בנוסף, עור היילוד פגיע יותר וחשוף לזיהומים, לאובדן חום, ולהיווצרות כוויות. הטיפול בעור מתחיל ברחצה הראשונה אותה מומלץ לבצע לפחות 24 שעות מהלידה. הסיבה לכך היא שעם לידתו, התינוק עטוף בוורניקס, שכבה קרמית שתפקידה לעזור בשמירה על העור ותורמת גם למערכת החיסונית. לכן, על פי ארגון הבריאות עולמי, מומלץ לעכב את הרחצה הראשונה ולבצעה לאחר 24 שעות מהלידה ואם אפשר גם מעבר ל-48 שעות מהלידה. מחקרים אף הראו קשר בין דחיית הרחצה לבין העלאת שעורי ההנקה. לאחר 48 שעות, אנו יכולים לסייע לשימור לחות העור באמצעות רחצה קצרה במים חמימים למשך 3 עד 5 דקות. יש להימנע משהייה ממושכת של התינוק במי סבון. הידעתם כי ניתן לטפח את עור התינוק גם באמצעות עיסוי? מעבר לכך שמגע הינו דרך נפלאה להעביר לתינוק אהבה וחיבה, מחקרים הראו כי מגע רך בתינוק מעורר הורמונים, מגביר חסינות, ומסייע לו להילחם במחלות. כמו כן, העיסוי מרגיע מאוד את התינוקות ומפחית אי שקט ובכי.

איך עושים זאת?

אין צורך ללמוד טכניקה מיוחדת לעיסוי תינוק. אפשר להניח אותו על שטיח בחדר חמים, כשהוא שוכב על שמיכה רכה או בד. העיסוי ייעשה באמצעות מגע עדין תוך יצירת קשר עין ותוך דיבור או שירה. בעיסוי רצוי להשתמש בשמן תינוקות או קרם עדין היפואלרגני, שחומם ביד. שימו לב כי עור הפנים של התינוק הינו עדין באופן מיוחד. בתינוקות רבים נראה פצעונים על הלחיים או האף שנעלמים בדרך כלל תוך שבועות ספורים. אין צורך בשימוש בקרם טיפולי לטיפול בפצעונים אלה.

חשיפה לקרינת השמש עלולה לסכן את עור התינוק ולגרום לכוויות שמש מזיקות. מומלץ להשתמש בקרם הגנה לתינוקות בכל גיל, כובעים. גם ציליות ושמשיות מועילים. ככלל, יש להימנע מחשיפה ישירה לשמש במהלך 6 חודשים הראשונים לחיים. בכל חשש לכוויה, יש להתייעץ עם רופא ילדים.

בחלק מהתינוקת מופיעה תפרחת חיתולים שהינה אחת מהתופעות העור הנפוצות ביותר אצל תינוקות ופעוטות. מדובר בתגובה דלקתית בעור אשר יכולה להופיע בכל גיל בו יש שימוש בחיתולים, ועיקר השכיחות היא אצל תינוקות בני 9 חודשים עד גיל שנה. בדרך כלל התפרחת כוללת גירוי קל ואדמומיות, אך פריחה קשה תתבטא בקילוף של העור, סדקים וסכנת זיהום. אם הפריחה היא עקשנית ומלווה בחוסר מנוחה או אי שקט של התינוק יש שלפנות ליעוץ רפואי.

10 כללים ראשונים בטיפוח עור התינוק:

הצעד החשוב הראשון בהגנה על עור התינוק הינו שמירה על עור נקי ויבש 

רצוי להשתמש בחיתולים סופגים ולהחליפם כל כ-3 שעות

רצוי לחשוף את אזור החיתול לאוויר. פעולה זו מפחיתה את הזמן בו העור מגורה ומקטינה את החיכוך של העור 

רצוי לנקות את אזורי אברי המין ופי הטבעת בעדינות ולהמנע משפשוף העור

רצוי ייבוש עדין של העור לאחר רחצה

כדאי להימנע משימוש בחיתולים או מכנסיים צמודים מדי

כשיש תפרחת חיתולים כדאי להשתמש בחיתולים גדולים מהמידה הרגילה עד חלוף הפריחה

כדאי להשתמש לפחות פעמיים בשבוע בקרם הגנה המיועד למניעת גירויים בעור התינוק הבריא. ישנן משחות שונות המיועדות למטרה זו

רצוי להשתמש במשחות עם PH ניטרלי או חומצי, המכילות רכיבים מאושרים לתינוקות, ללא בושם וחומרים משמרים, שנבדקו לעור רגיש ושהינם היפואלרגניים 

רצוי להימנע משימוש בסבונים ובמגבונים שמכילים אלכוהול או חומרי ריח שעלולים להחמיר את התפרחת

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:

הנרייטה - מועדון נשים ויולדות כאן בשבילכן