נגישות

בדיקות סקר - מדוע חשוב לזהות מוקדם

מחלות גנטיות ומומים מולדים

בנוסף לבדיקות הסקר לגילוי מחלות לבעיות הקשורות בחילוף חומרים (מטבוליות) נעשות עוד שתי בדיקות לאבחון מוקדם של בעיות שמיעה וראיה לפני השחרור הביתה.

בדיקות סקר ביילודים לאיתור לקויות שמיעה: שכיחות ליקוי שמיעה מלידה הוא 3-1 1000 לידות. לכ- 50% מהיילודים הסובלים מליקוי שמיעה אין גורמי סיכון ידועים מראש. גילוי מוקדם של לקות שמיעה ותהליך שיקום שמיעה מוקדם מאפשרים התפתחות טובה יותר של שפה ודיבור עם הפחתה משמעותית בפגיעה שכלית, חברתית ורגשית של הילד. 

החל מינואר 2010 משרד הבריאות קבע כי לכל ילוד תתבצע בדיקת סינון שמיעה טרם שחרורו מבית החולים. מטרת בדיקת סינון השמיעה היא איתור מוקדם ככל האפשר של ליקוי שמיעה, ובמידת הצורך מתן טיפול ושיקום. לכל הילודים מבוצעת בדיקת סינון קצרה עם אוזניה קטנה באוזן התינוק 

 (TEOAE) ובמידת הצורך תתבצע גם בדיקה נוספת עם תוספות של אלקטרודות (AABR). 

יש לציין כי הבדיקות הן מהירות, לא פולשניות ומתבצעות כאשר הילוד רגוע או ישן, ללא כל צורך של שיתוף פעולה מצידו. מעבר לכך, ילודים השייכים לקבוצת סיכון ללקות שמיעה יוזמנו למעקב שמיעה בשנים הראשונות לחייהם עד לקבלת בדיקת שמיעה מלאה. חשוב לזכור כי אלו הן בדיקות סינון בלבד.

בדיקות אלה אינן יכולות לאתר את סוגי הליקויים בשמיעה כגון: ירידות קלות בשמיעה, ליקוי המתפתח עם הגיל וליקוי במערכת השמיעה מעבר לרמת לאוזן. על כן, המעקב שלכם כהורים אחרי אבני הדרך של התפתחות השמיעה והדיבור חשובים ביותר.

גיל תגובות מצופות:

0-3 חודשים תגובת בהלה לצלילים פתאומיים וחזקים

 3-6 חודשים מקשיב לקולות מוכרים, מחפש בעיניו אחר מקור הקול, מתחיל להשמיע הברות ראשונות

6-10 חודשים הפנית ראש ומבט לכוון המקור אפילו חלש, מתחיל בחיקוי הברות וקולות דבור, התחלת הבנת מילים פשוטות "לא", "שלום", "ביי ביי"

10-18 חודשים מגיב למוסיקה ושירה, הופעת המילים הראשונות, מבין הוראות פשוטות "איפה נעליים", "תן לי"

מעל גיל 18 חודש אוצר המילים של הילד גדל, מתחיל לצרף מילים למבעים ומשפטים יש לזכור כי כל ילד מתפתח בקצב שונה, וטווח הגילאים לתגובות המצופות די רחב. עם זאת, בכל מקרה של חשד, חשוב לגשת לרופא המטפל ולבצע בדיקת שמיעה במכון אודיולוגי.

בכל שאלה ניתן לפנות: לצוות המכון לאודיולוגיה והפרעות בתקשורת

בבית החולים הדסה עין כרם: 02-6777356 ,02-6778656 בימי רביעי בלבד ניתן לפנות למכון

בבית החולים בהר הצופים: 02-5844097

בדיקת החזר אדום בעיניים (Red Reflex):

ביילודיםבדיקות עיניים שגרתיות ביילודים בריאים חיוניות לאיתור מומים ומחלות עיניים, כשטיפול מוקדם עשוי למנוע עיוורון. לכן, כחלק בלתי נפרד מבדיקת היילוד מבוצעת על ידי רופאי הילדים והתינוקות בדיקת החזר אדום( Red Reflex). הבדיקה נעשית תוך שימוש בפנס המופנה לאישוני התינוק. כאשר הבדיקה אינה תקינה, היילוד מופנה לייעוץ רופא עיניים טרם השחרור.

סדר היום במחלקה, הדרכות, ועדכונים לגבי פעולות רפואיות צוות המחלקה נמצא כאן בשבילכם וישמח להתלבט איתך, לסייע ולענות על כל שאלה. אל תהססי לפנות אלינו. אחות אחראית צמודה-מרכזת הטיפול - חשוב לנו שהטיפול בתינוק יעשה על ידי אחות שתדאג לך ולתינוק מהקבלה למחלקה ועד לשחרור. האחות תדאג לטיפול בתינוק, לעדכון בטיפולים שקיבל, לעדכון מצבו – ותיתן לכם המלצות לטיפול בו.

ביקור רופאים במחלקת יילודים – בין השעות 08:30 – 10:30. בביקור יבדקו התינוקות שמשתחררים באותו יום לכן חשוב להחזיר את התינוקות למחלקת ילודים חצי שעה לפני הביקור. בביקור נבדקים גם תינוקות עם בעיות מיוחדות, תינוקות חדשים ותינוקות קטנים המאושפזים מעבר לזמן המקובל.

ביקור והדרכת אימהות – רופא הילדים ואחות מחלקת תינוקות ישמחו לענות על כל השאלות ולהעניק לך מידע רלוונטי על מצב התינוק. במחלקה מתבצעות הדרכות פרטניות לכל יולדת בנושאים כמו: הנקה, רחצה, ניקוי טבור, האכלה, הלבשה ועוד.האכלת תינוקות – לפי צרכי התינוק ובקשת היולדת

שקילה ורחצה - מתבצעות לרוב במשמרת לילה דואגים לעדכן אתכם תמיד לגבי בדיקות דם וטיפולים הנדרשים במידת הצורך – אם יש צורך במתן עירוי וורידי ליילוד כדי לתת נוזלים ו/או טיפול אנטיביוטי ניידע את האם. ניידע אתכם בכל הוראה רפואית המומלצת על ידי משרד הבריאות, ולגבי כל נקיטת פעולה רפואית לצורך אבחון ו/או טיפול.דואגים להקל על כאב ככל שניתןכל התינוקות מקבלים טיפול המונע כאב בזמן החיסונים ולקיחות דם לבדיקות הנדרשות, הטיפול נעשה באמצעות מתן סוכרוז דרך הפה (סוכר בריכוז 20%).

משתחררים הביתה! ולא שוכחים להביא כיסא בטיחות.ביום השחרור הביתה התינוק נבדק על ידי רופא ילדים. האחות המטפלת תדריך אתכם, תיתן הנחיות לטיפול, מכתב שחרור ופנקס חיסונים לאחר בדיקת צמידי הזיהוי תוכלו לצאת הביתה על פי ההוראות לא נוכל לשחרר תינוק ללא מושב בטיחות. הסברים על שימוש נכון במושב הבטיחות יינתנו טרם השחרור.

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:

הנרייטה - מועדון נשים ויולדות כאן בשבילכן