נגישות

שבוע שלושים ושש עד שבוע ארבעים

שלושים ושישה שבועות:

בשלב זה גם אם תתלונני על צירים, כבר לא יתייחסו אליך באותה דאגה כמו קודם. מסוף השבוע ה -35 כבר לא עוצרים לידה, גם אם היא מתחילה. ולכן, אם יש לך פה ושם איזשהו ציר, או סידרה של צירים לא סדירים אין צורך שתרוצי להיבדק רע כבר לא יצא מזה, מקסימום ילד. כעת הוא שוקל כבר כ-2,500 גרם, ולרוב לא תהיה לו בעיה להתקיים מחוץ לרחם- אלא אם את סובלת מסכרת הריון , שאז ייתכן שריאותיו עדיין לא בשלות. בשלב זה, גם אם סבלת מצירים מוקדמים והיית בשמירת הריון, סביר להניח שהרופא יפסיק את הטיפול התרופתי לעצירת הצירים, ובמקרים מסוימים אפילו יאפשר לך לחזור לפעילות כמעט רגילה.

שלושים ושבעה - שלושים ושמונה שבועות:

בטנך עולה ותופחת, אבל זהו זה. יותר גדולה וגבוהה ממה שהיא כרגע היא כבר לא תוכל להיות. מורגשת התחלה של לחץ קל, ואולי אפילו כאב בצלעות, בעיקר מימין (בשל נטייתו של הרחם להסתובב ימינה). קוצר הנשימה מתגבר, ועכשיו זה לא רק בגלל ההורמונים: הרחם עצמו כבר מפריע לסרעפת בתנועות הנשימה. גם הקיבה נלחצת בגלל גודל הרחם, ונפחה קטֵן. יש יותר צרבות, וקשה יותר לעכל ארוחות גדולות. אם יש לך דליות, טחורים ובצקות, זה הזמן שבו הם מחמירים. מה לעשות, החודש התשיעי נחוץ, ויש בו גם רגעים קטנים של חסד. דווקא בשבועות אלה תרגישי גם מעין הקלה פתאומית. העובר תופס את מקומו ומחליק לתוך האגן, הבטן יורדת- ואיתה גם חלק מהלחצים. אבל זו שמחה מוקדמת: במסגרת "חוק שימור הלחץ", הוא פשוט יופיע במקום אחר. זוכרת את הריצות הבלתי פוסקות לשירותים בתחילת ההריון? הנה הן חוזרות. ובמשנה מרץ. העובר כבר לוחץ על השלפוחית, ובין ריצותייך התכופות את יכולה להתנחם במחשבה שהתבוססות הראש באגן מעידה על סיכוי טוב ללידה גילה. גם תחושת התנועות של העובר מתמעטת ונחלשת, או יותר נכון- משתנה, וזה נורמלי. עכשיו הוא יותר "דוחף" מאשר "בועט", משום שכבר אין לו מקום להסתובב כמו קודם.

שלושים ותשעה שבועות:

כמו כל בעל חיים, גם את מתכוננת ללידה. כמו הציפור המכינה את הקן לקראת ההטלה, גם לנו יש תקופת הקינון. את מכינה את הבית, החדר לתינוק, הולכת לחניות לרשום מה אנו רוצה לקנות. מתעניינת היכן כדאי ללדת, וכמו כל נקבות היונקים, את נעשית חסרת סבלנת כלפי הסביבה, ומתרכזת בכל מה שקורה לגופך וכל היתר חסר משמעות. לעיתים מופיעים כאבים באזור המותניים הנובעים מהלחץ של הרחם של עצבים "סיאטיקה". אמבטיות חמות, הרטבות חמות ותרגילים למתיחת גב תחתון עשויים לעזור לכאבים אלו. צוואר הרחם נעשה מוכן ללידה, יתכן ויופיע הפקק הרירי, המבשר על מחיקת צוואר הרחם. כל יום הוא מיותר עכשיו. כל הסביבה רוצה לראות אותך כבר אחרי. ואת לא צריכה להתנצל, הוא יצא בסוף, מתי שלו יתחשק.

ארבעים שבועות:

בשלב זה של ההריון אורכו של העובר הממוצע הוא 50 ס"מ ומשקלו כ- 3,300 גרם. כבר בשבוע ה-36 להריון הגיע העובר כמעט למלׂא בשלותו והיה שורד לו נולד באותה העת, בלי שיהיה צורך להכניסו לפגיה. בארבעת השבועות הארונים להריון עולה העובר במשקלו במידה ניכרת. במיוחד יש לציין שהוא מפתח שכבה עבה של שומן תת-עורי, ומכאן מראהו השמנמן, יחסית, בעת הלידה.

פנים - בלידה תהיינה פניו של תינוקך מעוגלות, בדרך כלל.

זרועות ורגליים - מפותחות במלואן. כבר בשבוע ה-36 להריון אמורות גם הציפורניים באצבעות ידיו ורגליו של העובר להיות מפותחות במלואן.

עור ושיער - שיער הלאנגו המכסה את הגוף נעלם כבר כמעט לגמרי בשלב זה של ההריון, אף על פי שכמה אזורי שיער קטנים עשויים להימצא פה ושם בעת הלידה. העור עשוי להיות חיוור, מתקלף וקמוט, ואף בעל קפלים עמוקים, בפרט בכף היד.

איברי המין - אצל בנות קיימת כבר רקמת השד והפטמות בולטות, אצל בנים ירדו כבר האשכים לתוך שק האשכים.

בתוך גופו של העובר - העובר הוא שמנמן ומוכן לצאת לאוויר העולם; תודעתו מפותחת וקיימת כבר קואורדינציה בין תחושותיו לתנועותיו.

הריאות - אמורות להיות מפותחות במלואן בשלב זה של ההריון, אף על פי שעליהן עוד להבשיל; העובר מייצר עתה את ההורמון קורטיזול, המסייע לריאות להגיע לגמר בשלותן לקראת הלידה.

הלב - פועם בקצב של 110-150 פעימות לדקה. ברגע שייוולד התינוק, יתרחש שינוי מהותי במחזור הדם שלו; ריאותיו תתרחבנה ותאפשרנה לדם לזרום לתוכן.

מערכת התמיכה של העובר - השליה, שסיפקה לעובר במשך כל ההריון חמצן ומזון, מגיעה למלׂא התפתחותה בשבוע ה-34 בקירוב. מאז היא חדלה לגדול ומתחילה "להזדקן". בעת הלידה מגיע משקלה לכשישית ממשקל היילוד.

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:

הנרייטה - מועדון נשים ויולדות כאן בשבילכן