נגישות

סוכרת הריונית: מה מותר, מה אסור ואיך מתמודדים

היא מתגלה במהלך ההריון ונעלמת בסופו ותפגע בכשבעה אחוזים מהיולדות. היא מעלה את הסיכון לפתח סוכרת מסוג2 במהלך החיים פי שבעה ועלולה לגרום לסיבוכים לאם וליילוד. הבשורות הטובות- תפריט מאוזן, שמירה על אורח חיים בריא ופעילות גופנית סדירה, מורידים באופן משמעותי את הסיכון לתחלואה. כך תתמודדי עם סכרת הריון | הדר אלביום, דוברת הדסה

מהי סכרת הריון?

"הריון הוא תהליך מורכב במהלכו עובר הגוף שינויים קיצוניים המעמידים אותו במצבי דחק גופניים ונפשיים" אומרת תפארת אליאב, אחות במחלקת יולדות ג', המרכז הרפואי הדסה עין כרם. באופן כללי כאשר עולה רמת הסוכר בגוף עולה גם רמת ההורמון אינסולין. הורמון זה אחראי לכניסת הסוכר מהדם לתאים ומקטין את הפרשת הסוכר ע"י הכבד. בהריון ישנה ירידה ברגישות לאינסולין ובעקבות כך עלייה בצריכת האינסולין, בנוסף על כך לעיתים קרובות בהריון קיימת עליה בצריכה הקלורית וירידה בפעילות גופנית של האם כאשר כל אלו יחד מובלים למצב של סוכרת הריונית.

סכרת הריון מאובחנת לרוב בחצי השני של ההריון ונעלמת לאחר לידה. בין 6-7% מהיולדות יפתחו סכרת הריון. היא מתגלה במהלך ההריון ונעלמת בסופו ותפגע בכשבעה אחוזים מהיולדות. היא מעלה את הסיכון לפתח סוכרת מסוג2 במהלך החיים פי שבעה ועלולה לגרום לסיבוכים לאם וליילוד. הבשורות הטובות- תפריט מאוזן, שמירה על אורח חיים בריא ופעילות גופנית סדירה, מורידים באופן משמעותי את הסיכון לתחלואה. כך תתמודדי עם סכרת הריון | הדר אלביום, דוברת הדסה

סכרת הריון - גורמי סיכון

 השמנת יתר 

 רקע משפחתי של סוכרת סוג 2

גיל אימהי מבוגר בהריון

סכרת בהריון קודם

 נשים עם סכרת הריון הינן בעלות סיכון מוגבר של פי 7 לפתח סוכרת מסוג 2 בהמשך החיים לעומת נשים ללא סכרת הריון.

כיצד מאבחנים סכרת הריון?

הבדיקה לסכרת הריונית נקראת GCT test (glucose challenge) הבדיקה קלה ופשוטה ונערכת לכל אישה הרה בין שבועות הריון 24-28 במסגרת הבדיקה שותה האישה תמיסת 50 גרם גלוקוז (סוכר ענבים) וכשעה לאחר מכן נערכת בדיקת דם על מנת לבדוק את רמת הגלוקוז בדם. בדיקה זו אינה מצריכה צום. כאשר תוצאות הבדיקה מעל 200 מ"ג/ד"ל, מתקבלת אבחנה של סכרת הריון ללא צורך לבצע בדיקה נוספת.

 כאשר התוצאה נעה בין 140 מ"ג/ד"ל ל-200 מ"ג/ד"ל או כאשר יודעים גורמי סיכון לפתח סכרת הריון דוגמת השמנת יותר, סכרת הריון בעבר, ריבוי מי שפיר או לידת תינוק גדול בעבר תופנה האישה לבדיקת OGTT (Oral Glucose Tolerance Test) . מדובר בבדיקה אבחנתית המבוצעת ע"י שתיית תמיסת 100 גרם גלוקוז (סוכר ענבים) ומצריכה צום של 8 שעות לפחות לפני ביצוע הבדיקה. בדיקה זו כוללת  בדיקות דם: בצום, שעה, שעתיים ושלוש אחרי שתיית הגלוקוז. במידה ושניים מתוך ארבעת הערכים של בדיקת הדם לא תקינים האישה תאובחן עם סכרת הריון.

לנשים עם סכרת הריון ישנו סיכון מוגבר לפתח סיבוכים כגון:

לידת תינוק גדול (מעל אחוזון 90) היכול לגרום לפרע כתפיים אצל התינוק

היפוגליקמיה עוברית

חבלה בלידה לאם: קרעים בתעלת הלידה, סיכון גבוה יותר ללידות מכשירניות וניתוחים קיסריים

כיצד מטפלים בסכרת הריון?

ישנה חשיבות לאיזון סכרת הריון שכן איזון הסוכרת מפחית באופן משמעותי את סיבוכי האם והיילוד.

ניטור רמות הסוכר: נעשה באמצעות מכשיר גלוקומטר, אישה עם סכרת הריון צריכה למדוד את ערכי הסוכר לפחות 4 פעמים ביממה: בצום ושעה או שעתיים לאחר כל ארוחה. במידה ובמהלך ההריון נראה איזון טוב של רמות הסוכר ניתן לרווח את תדירות הבדיקה. במקרים בהם האישה מקבלת טיפול תרופתי לאיזון הסוכרת, עליה לבצע 7 בדיקת סוכר ביממה: לפני ואחרי כל ארוחה ולעיתים גם בלילה.

תזונה: לאחר האבחנה של סכרת הריון יש להיפגש עם דיאטנית על  מנת לקבוע תפריט מותאם, במהלך כשבועיים יבוצע בדיקות הסוכר תחת משטר תזונה קפדני. במידה והערכים תקינים אין צורך בטיפול תרופתי לאיזון הסכרת. יש לציין שכ-75% מהנשים עם סכרת הריון ניתנות לאיזון ע"י דיאטה בלבד.

פעילות גופנית: לפעילות גופנית ישנם יתרונות רבים לאם ולעובר כמו עליה מאוזנת במשקל, שיפור ברמות הסוכר, והכנת הגוף למאמץ הלידה. במידה ולא קיימת בעיה רפואית לביצוע פעילות גופנית מומלץ לבצע פעילות שאין בה סיכון כגון: הליכה במשך 30 דקות או יותר ברוב ימות השבוע.

קביעת מועד הלידה ביולדות עם סכרת הריון:

החלטה על אופן ועיתוי היילוד תעשה בהתאם לנתוני האם והעובר על מנת למנוע סיבוכי לידה אפשריים. במצבים של סכרת שאינה מאוזנת או כשישנה הערכת משקל לגדולה לעובר (מעל 4 קילו) ניתן לשקול להקדים את מועד הלידה, או לבצע ניתוח קיסרי.

לאחר הלידה:

לאחר הלידה אצל רוב הנשים יחזור רמות הסוכר לרמה נורמאלית, אך יש לזכור שלנשים עם סכרת הריון יש סיכון מוגבר פי שבעה לפתח סוכרת מסוג 2 ופי עשרה לפתח סכרת הריונית בהריון הבא לעומת נשים ללא סוכרת הריונית. לכן 6-12 שבועות לאחר הלידה יש לבצע העמסת סוכר 75 גרם על מנת לשלול סוכרת מסוג 2. נשים שבדיקתן שלילית זקוקות להערכה חוזרת של רמות גלוקוז בדם כל 3 שנים.

 חשוב להזכיר אורח חיים בריא שכולל דיאטה מאוזנת, ירידה במשקל במצבים של השמנת יתר ופעילות גופנית קבועה ומתמשכת תוריד באופן משמעותי את התחלואה בסכרת.

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:

הנרייטה - מועדון נשים ויולדות כאן בשבילכן