נגישות

שבוע חמישה עשר עד שבוע שמונה עשר

שבוע חמישה-עשר:

אצלך הכל טוב ונחמד. הבטן עדיין קטנה, עודפי משקל עוד אין, וגם אי הנעימות של סוף ההריון עוד לא הגיעה. עורך נעשה רך יותר, שערך בוהק יותר, גופך מריח בריח שונה. יש נשים שמרגישות צורך להתקלח יותר פעמים ביום, ואולי לשנות תכשירים. אל תשימי דאודורנט יותר מפעם ביום, זה עלול לסתום את בלוטות הזיעה, ולגרום לאבצסים. נצלי את הרגשתך הטובה ועשי פעילות גופנית; שחיה, הליכה, רכיבה על אופניים. לא מומלץ להתחיל פעילות גופנית חדשה שגופך אינו מורגל בה.

שבוע שישה-עשר:

בשבוע ה- 16 אורך העובר הוא כ- 14 ס"מ ומשקלו סביב 110 גרם. אף על פי שהעובר עדיין קטן מאוד, כל גפיו וחלקיו העיקריים מעוצבים, וביחס תואם יותר מאשר קודם לכן. מאחר שאין לו שכבת שומן מתחת לעורו הוא ייראה רזה; עורו כה דק ושקוף-למחצה, עד שכלי הדם שמתחתיו נראים בבירור.העובר הוא גם פעלתני מאוד והוא יכול לקפוץ את אגרופיו, למצוץ את אצבעו, לבלוע נוזלים ולהפריש את חומרי הפסולת לתוך מי השפיר.

ראש - עצמות הפנים נוצרו כבר, וסריקת אולטרה סאונד בשלב זה עשויה לחשוף את תווי הפנים, כגון האף או הפה. מאחר ששרירי הפנים התפתחו יכול העובר להעלות הבעות פנים שונות, אך לא לשלוט בהן. העיניים נעשות רגישות יותר לשינויים באור, הגם שהן עדיין עצומות לגמרי. גבות וריסים דקים מאוד מתחילים לצמוח. פקעיות הטעם מופיעות על הלשון. בשבוע ה-16 מתגרמות העצמות הקטנות שבאוזן, והעובר מתחיל לשמוע צלילים ראשונים.

זרועות ורגליים - הרגליים הדביקו את התפתחות הזרועות, הן עתה ארוכות יותר מהזרועות. ציפורניים זעירות מופיעות בקצה האצבעות הקטנטנות, אך ציפורני הרגליים יתחילו לצמוח מאוחר יותר.

בתוך גופו של העובר- טווח התנועות של העובר מתרחב מאוד, הודות להתפתחות מערכת העצבים.

מערכת העצבים - שכבת שומן (מיאלין) מתחילה לעטוף את העצבים המוליכים מן השרירים למוח ומן המוח לשרירים. זוהי התפתחות חשובה, המאפשרת להעביר מסרים אל המוח וממנו וליצור תנועה מתואמת.

מערכת התמיכה בעובר - בתוך שק העובר מוקף העובר במי שפיר המגנים עליו, ופירוש הדבר שהוא יכול להתנועע באופן חופשי ולפתח מתח שרירים. רגע אחד יכול העובר להימצא, למשל, במצב שבו ראשו למטה ורגליו למעלה, ומיד לאחר מכן הוא יכול להתהפך, אבל אין להניח שתרגישי בתנועה כלשהי, מכיוון שמי השפיר מרככים את התחושות הקלות האלה.

שבוע שבעה-עשר:

יכול להיות שתתחילי להרגיש את תנועות העובר שברחמך. אם עדיין אינך מרגישה דבר, ובמיוחד אם זה הריונך הראשון, חכי עוד קצת. בכל מקרה מדובר בתנועות הדומות בהרגשתן לפרפור של גוזל קטן או של דגיג שמחזיקים ביד. אלה לא הבעיטות שיופיעו אחר כך.

שבוע שמונה-עשר:

העובר כבר נראה כמו ילד קטנטן. הוא מסוגל לבצע תנועות יותר מסובכות, כמו לתפוס ולהחזיק בחבל הטבור, או למצוץ אצבע. בשלב זה אפשר כבר לפתוח לו אפילו תיק במשטרה- כן, אמנם רק 19 ס"מ ו-200 גרם, אבל כבר יש לו טביעות אצבעות אופייניות.

בדיקות רפואיות מומלצות:

שבוע 15 - סקירת מערכות מוקדמת:

בדיקת אולטרה סאונד. במהלך הסקירה נסרקים איברי העובר השונים בחיפוש אחר מומים, ע"י רופא מומחה לאולטראסאונד. יתרונות הבדיקה במקרים של גילוי מום קשה הדורש הפסקת הריון ניתן עדיין בחלק מהמקומות לסיים את ההריון בגרידה ולא בלידה מוקדמת. לעיתים מתגלים בבדיקה סימנים שבגללים יומלץ לך לבצע בדיקת מי שפיר גם אם אינך בגיל הדורש זאת וגם אם לא תכננת לבצעה מלכתחילה. בסריקה זו ניתן לגלות כ-90% מהמומים שניתנים לגילוי בסריקה מאוחרת.

שבוע 16 - תבחין משולש (בדיקת חלבון עוברי):

בדיקת דם. בדיקת התבחין המשולש מתבצעת בין שבועות הריון 16 ל 20. בודקת שלושה גורמים: רמת החלבון העוברי, רמות HCG, רמות אסטרוול בלתי קשיר. הבדיקה נותנת סיכון סטטיסטי לאפשרות קיום עובר עם תסמונת דאון ו/או עובר עם מום פתוח בעמוד השדרה.

שבוע 17 - בדיקת מי שפיר:

בדיקה פולשנית בה נבדקים תאים עובריים המופרשים לתוך מי-השפיר. בבדיקה זו ניתן לקבל תשובה וודאית לגבי הפרעות כרומוזומליות , מומי מערכת העצבים ומחלות גנטיות נוספות. הבדיקה שוללת ב-100% תסמונות גנטיות כגון תסמונות דאון אך גם בדיקה זו אינה מסוגלת לשלול את כל התסמונות המולדות. הסיכון להפלה כתוצאה מבדיקה זו נע בין 1:200 עד 1:400

מה הסיכון שהתינוק שלי יהיה בעל תסמונת דאון?

הסיכון של לידת תינוק בעל תסמונת דאון קשור בגילך, למרות שהורים בכל גיל עלולים להוליד ילד בעל תסמונת דאון; הסיכון אינו קשור במספר הילדים שילדת עד כה, או בכך שיש לך בן זוג חדש, ואף לא בתרופה כלשהי שלקחת ביום ההתעברות או מעט לפניו.

הסיכון שלך גדל כך:

בהיותך בשנות העשרים לחייך- הסיכון הוא 1 ל-1,000

בהיותך בשנות השלושים לחייך- הסיכון הוא 1 ל- 900

בגיל 35 עולה הסיכון ל- 1 ל- 400

בגיל 37 הוא 1 ל- 250

בהיותך בשנות הארבעים לחייך הסיכון הוא החל מ-1 ל- 100

בהגיעך לגיל 45 הסיכון הוא 1 ל- 25

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:

הנרייטה - מועדון נשים ויולדות כאן בשבילכן