נגישות

אני אולי עומדת להפתיע אתכם במשפט הבא, אבל כדאי שתדעו שאפשר ומומלץ להקריא לתינוק ספרים החל מגיל חודש! כן, ספרים זה כל הסיפור. מעבר לערך החינוכי ולהרחבת האופקים הספר מעשיר את עולמם של הילדים, מפתח להם את הדמיון, את השפה ואת החיבור לסובבים אותם.

אז הנה לכם כמה רעיונות ועצות לקריאה מהנה:

לאט אבל בטוח:

הספרים הראשונים כוללים בכל עמוד תמונה אחת גדולה ועדיף בצבעים. שחור, לבן, אדום. ככל שעוברים הימים הראייה של התינוק מתחדדת והוא מצליח לראות יותר, אז ניתן להוסיף תמונות וצבעים.

גדלים ביחד:

ככל שהתינוק גדל ומתפתח הספרים שמתאימים לו מקבלים יותר מילים, חרוזים ובסוף תגיעו גם לעלילה מעניינת. תנו לילדים שלכם ולספרים להתפתח יחד.

עוד פעם:

עקביות זה שם המשחק, תינוקכם מעדיף לשמוע כל יום בדיוק את אותו סיפור, כיוון שבעיניו המוכר משמעו יציבות וביטחון.

קצב:

התינוק לא יכול להבין וליהנות ממשפטים ארוכים מדי שמבלבלים אותו. הוא ייהנה לשמוע משפטים שחוזרים על עצמם והכי טוב אם הם גם מתחרזים.

פרשנות אישית:

כשאתם קוראים סיפור לתינוק שלכם, אתם ממש לא חייבים להיצמד לעלילה או לטקסט כתוב. עברו איתו על התמונות וספרו לו בקול נעים ומרגיע מה הוא רואה.

כריכה קשה:

היום כמעט כל הספרים לקטנטנים מגיעים בכריכה קשה ובציפוי למינציה, כך שהתינוק יכול להעביר עמודים לבד מבלי לקרוע או להיחתך מנייר.

סיפורי בדים:

ספרי בד ידידותיים מאד לתינוק, הוא יכול לאחוז בהם, לשחק איתם, לקמט, להכניס לפה וכלום לא קורה.

חוש המישוש:

תוכלו למצוא היום גם ספרים עם מרקמים וחומרים שונים שיוצרים תחושות מגוונות ומלמדים את התינוק חוויות ומגעים חדשים.

בהישג יד:

חלק מהאהבה לספרים היא שאלה של נגישות. ככל שתינוק יראה שיש סביבו ספרים, כך הוא יסתקרן לגעת בהם ולשחק איתם.

לכל גיל:

לכל שלב התפתחותי יש את הספר המתאים לו. הכי חשוב לשים לב שהספר כתוב בשפה עשירה ואיכותית כיוון שאילו אבני הייסוד של השפה. ספרים מעשירים את הידע של ילדיכם. את עולם הדמיון שלהם, את השפה ולכן גם את רמת האינטליגנציה הכללית.

ועוד כמה טיפים..

סבלנות! גם אם התינוק שלכם מתעכב על כל תמונה או הופך כמה דפים בבת אחת, זה בסדר. זכרו, זה זמן איכות וכיף עם תינוקכם. חשוב שהתינוק יראה את התמונות, כדי שלא ישתעמם. הצביעו בזמן הסיפור על נקודות חשובות בעמוד או על ציורים מעניינים. עצרו ברגע שהתינוק מראה סימנים שהספיק לו. מצאו את הזמן המתאים לקרוא סיפור. שימו לב שהוא לא עייף או רעב, כיוון שאז לא ישתף פעולה. חשוב שהטקסט יהיה קצר ושאוב מעולמו של התינוק. שימו לב שהספר ברמה מתאימה לתינוק שלכם מבחינת איורים ומילים. למרות שמומלץ לתת ספרי בד וספרים קשיחים, תנו להם גם ספרי נייר, כדי לאפשר להם להתנסות בכל סוגי הספרים, קחו רק בחשבון שאולי הם יקרעו.

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:

הנרייטה - מועדון יולדות כאן בשבילכן